РЕЦЕПТИ

18 полезни трикове за готвене с еър фрайър

Готвенето с еър фрайър може да ви се стори нещо непознато и дори твърде предизвикателно. Но знаете ли колко разнообразни и полезни храни ще можете да приготвите за себе си и семейството си? Ще ви разкажем за това как можете да подържате уреда си чист и заедно с това да сготвите едни от най-вкусните ястия, за които дори не сте се сещали досега.

Предлагаме ви 18 полезни трика, с които ще усетите удоволствието от готвенето и ще получите най-доброто от вашия уред.

Съдържание hide

Преди да поставите храната в еър фрайъра, уверете се, че уредът е предварително загрят

Както при работата с фурна, еър фрайъра има нужда от минутки да се нагрее. Това става, като го включите предварително да загрява малко преди да сложите продуктите в кошничката. Този начален етап е много важен и е доста често пренебрегван. Така ще спестите някакво време от процеса на готвене и ще е във ваша помощ за следващите стъпки в кулинарното ви приключение.

Нанесете върху кошничката на уреда мазнина, за да не залепва храната ви, докато я готвите

Доста кошници на еър фрайърите притежават повърхност, която не залепва. За всеки случай ползвайте малко мазнина, за да се избегне рискът от залепване.

Най-подходящи за тази цел са мазнини с висока точка на димене като масло от авокадо и грозде. По отношение на зехтина или маслиновото олио обаче трябва да внимавате с екстра върджин сортовете, тъй като те са с точки на димене между 180⁰ и 210⁰C. Вместо това подберете по-обикновени и леки сортове с точка на димене около 220⁰ и 250⁰C, особено ако имате намерение да готвите на по-високи градусови стойности.

Избягвайте употребата на противозалепващи аерозолни спрейове за готвене. Те ще повредят вашия еър фрайър

Немалко противозалепващи аерозолни спрейове имат в съдържанието си и вредни вещества, които при ползване биха навредили на кошници от различни модели и марки фритюрници с горещ въздух. Най-добре ще е да се сдобиете с пулвелизатор и просто да го запълните с ваше по избор масло.

еър фрайър

Използвайте еър фрайъра за стопляне на храната си. Така тя ще стане по-хрупкава и вкусна

Затоплете каквото пожелаете – от остатъчни порции до различни видове месо. Трябва само да го нагласите на по-ниска от обикновено температура или 180°C. Така еър фрайърът само ще затопли храната, като ще се избегне готвенето ѝ и потенциално да прегори. До минута храната ви ще е готова за консумиране – топла вкусна и хрупкава.

Прочетете още: Еър фрайър цена – какво трябва да имаме предвид?

Ако приготвяте мазна храна, ще е добре е да прибавите вода към чекмеджето на фрайъра. Така ще избегнете димене

Доста гозби пускат мазнини и така уредът ви може да задими от мазнината, попаднала по реотаните. Ако това стане, изключете устройството, източете маслото и след това сте готови да продължите процеса. Може пък да налеете малко вода в тавичката преди готвенето. Това отново може да ви спаси от пушене. По този начин мазнината няма да се нагорещи и така няма да има неприятна реакция.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако се интересувате от покупката на уреди за здравословно готвене, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини “Зора”.

Останалата извън кошничката мазнина от вашето ястие може да приложите в направата на вкусни сосове или да полеете върху гарнитура

Мазнината от готвенето (може и с малко от водата) чудесно може да се използва за допълнително овкусяване. Може да се съхвани в бурканче и да я ползвате на по-късен етап за приготвяне на сосове и разнообразни ястия. Запазете я, не я изхвърляйте.

Раздрусайте леко кошничката, докато готвите. Така храната ви ще се сготви от всички страни

Ако искате ястието ви да се изпече отвсякъде, поразклатете кошницата 3-4 или повече пъти, докато готвите. Просто измъкнете кошничката от фрайъра и я разтръскайте внимателно. Най-подходящо е за по-малки храни, които желаят да бъдат хрупкави – картофки или дребни запечени зеленчуци.

Прочетете още: Кои еър фрайър рецепти са най-популярни?

Ползвайте маслиновото олио икономично за най-хрупкавите вкусотии

Употребата на повече количества мазнина няма да ви помогне, ако искате по-хрукави вкусотии във еър фрайъра. Ползвайте зехтина пестеливо, така ще получите по-добро качество на храната ви. В противен случай кулинарната ви продукцията ще влоши качеството си и най-вероятно ще стане жилава и влажна, но не и крехка и хрупкава.

еър фрайър

Не препълвайте фрайъра

Не правете тази грешка, в противен случай ще блокирате потока на горещия въздух, а така ястието ви ще стане меко и с риск да не се сготви добре. Ако пък желаете храната ви да стане по-вкусна и хрупкава, просто готвене на няколко пъти. Това важи най-вече за пържените картофки, зеленчуците на кубчета и други всевъзможни храни. Само така ще успеете да ги направите, както желаете от самото начало.

Гответе само по един слой пилешките пържоли или свинските котлети

Този съвет важи за всички пържоли, котлети, филета и бургери. Гответе ги само на един слой, така ще избегнете тяхното обезцветяване и задържане на влага. Това може да доведе и до недопичане и до риск за разваляне на рецептата ви.

Прочетете още: Защо събраните за еър фрайър мнения са толкова положителни?

Оптимални възможности за готвене на почти всички дълбоко замразени продукти

Чрез тази добре изготвена таблица можете да видите как всеки продукт може да се приготви.

Ако не сте сигурни колко дълго или при каква температура да готвите замразена храна във фритюрника, вижте тази удобна таблица.

Алуминиевото фолио и хартията за печене предпазват уреда ви от допълнително замърсяване

Доста сочни храни могат сериозно да замърсят вашия фритюрник. Затова можете спокойно да използвате лист алуминиевото фолио или хартията за печене в основата на кошничката. Подгответе така храната си, че да има някаква тежест и е добре подредена, тъй като тези листи могат да се разхвърчат отвътре и е възможно да се заплетат в перката на еър фрайъра ви и да попречат на процеса на готвене.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако се интересувате от покупката на уреди за здравословно готвене, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини “Зора”.

Освободете малко място около вашия фрайър

Важно е да осигурите около 15 сантиметра свободно място около вашия уред. Това ще спомогне за по-добрата циркулация на въздушната струя. Фритюрникът ще работи оптимално и ще сте по-спокойни, че няма риск от провалено ястие.

еър фрайър

Ядките стават най-добре в еър фрайъра

Фрайърът е перфектен за бързо печене на ядки. Сложете ги в кошницата с подправки по ваш вкус и ги печете до златисто. Леките пукащи звуци ще покажат, че вече са готови. Важно – извадете ги още докато все още са леко недопечени – те продължават да се пекат и след като извадите кошничката с тях.

Прочетете още: Какво е Еър фрайър Нинджа и какви са ползите от него?

Подправки в мазнината – чудесен начин да не се разпръснат и да не докоснат храната

За да предотвратите издухването на подправките от продуктите ви, може да предварително да примесите овкусителите с мазината. Чак тогава можете да полеете продуктите си с този сос.

Редовното изчистване на фрайъра след употреба ще удължи неговия живот. Избягвайте обаче съдомиялните машини

Най-напред оставете уреда да изстине и чак след това го почистете. Измийте кошницата, чекмеджето и изчистете самата машина. Ако по време на работа еър фрайърът ви пуши, това означава, че в него има натрупана мазнина и трябва да се премахне. Това става с вода и сапун, като е важно да не поставяте частите на фритюрника в съдомиялна машина.

Фритюрникът може да се ползва за най-различни печива, не само от солената гама

При някои фрайъри се наблюдава специална тава в комплекта си, още едно специално средство за печене. Но дори да сте с по-опростен модел, то все пак можете да импровизирате с подходяща такава от други комплекти за готвене, стига да се събере.

Можете да печете понички, браунита, че дори и тортички. Те имат подходящи размери за тази цел и мога да се поберат свободно в кошничката. Тъй като вентилаторът е по-силен от обикновения във фурните, наблюдавайте печивата си да не потъмнеят твърде бързо. Можете да сложите фолио отгоре им за всеки случай, докато се пекат.

Прочетете още: Еър фрайър: какво трябва да знаем за този уред?

Варени яйца в еър фрайъра? Абсолютно възможно!

Полагате яйцата направо в кошничката или решетката (ако вашия модел разполага с такава) на уреда ви и гответе от 12 до 16 минути на температура от 120 градуса – 12, ако сте с решетка, 16, ако директно ги приготвяте в кошницата. Като са готови, само ги оставете в ледена водна баня за по-бързо охлаждане. Съвет: опитайте най-напред само с едно яйце. Времето за приготвяне могат да се различават при различните модели фритюрници.

Предлагаме ви няколко много вкусни рецепти за фритюрник с горещ вздух:

Емпанади с пиле и чушки

Ще ви отнеме едва минутки да сготвите ултра вкусното ястие. Тази рецепта е за около 2-3 порции.

Нагласете си:

Бутер тесто – 8 малки топки
Пилешка кайма – 150 гр
Лук – 1 малка глава
Чушка – 1 бр
Яйце – 1 бр.
Черен пипер
Червен пипер
Кимион – смлян, 1 ч.л.
Кориандър
Сол

От бутер тестото може да заформите кръгове, ползвайки малка купа. Плънката от лука, чушката, каймата и подправките запържвате преди това. След това пълните тестото, като го прегъвате, за да получите полумесец. После прищипвате краищата с вилица.

Накрая понамазвате емпанадите малко с разбито яйде и ги слагате в кошничката на фритюрника. Печете около 10-тина минути на 180 градуса.

Картофена гозба с пиле

Доста варианти на пиле с картофи можете да си сготвите във вашия фротюрник. Ето нещо по-различно, с което може да ви изненадаме.

Нагласете си:

Ранни картофи – 400 гр
Пилешко филе – 250 гр
Сирене – 100 гр
1 тиквичка
Лук – 1 глава
Черен пипер
Зехтин – 2 с.л.
Провансалски билки – 2 с.л.
Сол

Картофите се нарязват и поръсват с билките и зехтина. Печете 8 минути в уреда ви на 180 градуса. Тиквичките се режат на слоеве и още веднъж се режат на половина. Чушката я нарежете на ивички, а лука – на средно ситни кубченца. Всичко се полива с маслиновото олио, а след това се прибавя и сиренето. Поръсва се с останалите билки.

Овкусява се пилето със солта и черния пипер, а когато са готови и картофите, можете да добавите всичко останало към тях. Печете за около 15-20 минути, а ако искате, си направете допълнително сос за още по-богат вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *