ДОМАКИНСТВО

Ето защо не бива да изхвърляме пръстена от бутилката с олио

Въпреки нарастващите цени в последно време, бутилката олио остава задължителен атрибут в повечето български домакинства. Поради това не е никак изненадващо, че наскоро видяхме подобни опашки в магазините за този ценен продукт, използван за приготвянето на множество различни ястия. Българските домакини го ползват както за пържене, така и за печене, а също и при приготвяне на салати.

Сигурно отдавна сте забелязали, че при всяка бутилка олио има пръстен в областта на капачката, който служи за нещо като запушалка. В повечето случаи, без дори да се замислим за това, ние го махаме при отваряне на олиото и го изхвърляме на боклука. Оказва се обаче, че този пръстен изобщо не е толкова безполезен, колкото си мислим.

Въпросното уплътнение помага на бутилката да бъде запечатана и продуктът да бъде предпазен по време на неговото транспортиране. Както вече казахме, повечето хора махат уплътнението, тъй като не виждат смисъл то да остава на мястото си. Практиката обаче показва, че ако запазите пръстена, тогава ще можете и значително да намалите употребата на олиото. С което пък да спестите пари в дългосрочен план.

олио
Уплътнението на бутилката олио – за какво служи то?

Премахването на това уплътнение увеличава количеството олио, което изливаме при употреба. Ако в същото време обаче използваме пръстена, това ще предотврати създаването на голяма струя при употреба на продукта. Поради това следващият път, когато си купите олио от магазина, можете да се постараете да запазите уплътнението при капачката, а не да го премахвате оттам. По този начин струята от течността ще бъде далеч по-малка, а вие ще успеете да спестите от нея за повече употреба в бъдеще.

Вижте това видео, което показва нагледно за какво точно говорим тук:

Смятаме, че всеки един от нас може да си направи собствен експеримент с този трик, проверявайки дали наистина би имало полза в по-дългосрочен план. Заради инфлацията и войната в Украйна олиото вероятно няма да поевтинее още дълго време, поради което следва да внимаваме как точно го използваме. В крайна сметка парите не растат по дърветата, нали така?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *