ЗДРАВЕ

Добавете матча към своите овесени ядки на закуска

Всички днес говорят за здравословно хранене, супер храни и такива, богати на антиоксиданти. За някои това е просто начин да се чувстват модерни или различни. За мнозина обаче приемът на чиста и проверена храна е стил на живот, отношение към собственото здраве и към здравето на семейството. Ако сте такъв човек, ще ви препоръчаме една безценна комбинация от овесени ядки и чай матча, която е превъзходен начин да заредите организма си с енергия с една простичка закуска.

Какво представлява чаят матча?

Този чай с прекрасен зелен цвят е познат на хората от векове. Родината му е Китай, но благодарение на един монах, той е пренесен в Япония преди повече от 800 години. Матча се добива с много труд, което оправдава и неговата висока цена. Всяко растение бива грижливо засенчено със специално покривало за три седмици преди беритбата, като по този начин се осигурява засилено натрупване на хранителни вещества и хлорофил в листата.

След събирането, малките листенца се смилат на фин прах с очарователен зелен цвят. От там идва и името му, което буквално означава „чай на прах”. И представете си – технологията по смилането му е изцяло ръчен процес! С помощта на специални камъни от гранит се добиват 100 гр. чай за 2 часа и половина. Това е труден, изморителен и бавен процес, но на никого не му минава и през ума да промени технологията на смилане на чаените листа.

Чаената пудра съдържа почти десет пъти повече полезни вещества от традиционния зелен чай. От голямо значение е и фактът, че при консумация се приема цялото количества чай, а не просто отвара от него. Така на организма се доставят хлорофил, L-теанин и катахини в голяма концентрация. Приемът ускорява метаболизма ви, енергизира и повишава жизнените сили на вашето тяло. Благодарение на естествените фибри, антиоксиданти и аминокиселини в нежните зелени листенца всяка глътка чай носи здраве – повишен имунитет, нисък холестерол, намаляване на теглото, регулиране на кръвното. Невероятният аромат, наситен със свежестта на планински склонове и морски бриз, не може да остави никого равнодушен. Истински разкош в чаша!

матча
Защо да добавим матча към закуската си е страхотна идея

Овесените ядки – перфектният избор за начало на деня!

Овесените ядки са продукт, получен от овесени зърна и са много богати на протеини, мазнини, фибри, въглехидрати и витамини. Най-големи са количествата на витамин В5, В1 и В9, а също така и на минерали като фосфор, мед, калий, желязо и магнезий. Овесените ядки имат нисък гликемичен индекс, но в същото време доставят на организма сложни въглехидрати, които дават достатъчно енергия и засищат глада. Намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми и понижават нивата на лошия холестерол. Те не натоварват храносмилателната система, а при преминаването си през червата служат като четка, която премахва натрупаните отпадни вещества. И не на последно място – овесените ядки са чудесен избор за хората с непоносимост към глутен.

Да комбинираме две здравословни съставки

След като вече знаете най-важното за тези два прекрасни природни дара, какво по-добро решение от това да съчетаете ползите от тях. Направете си здравословна закуска от овесени ядки – сварете си каша, объркайте ги с кисело мляко, добавете им боровинки и ядки. Пригответе ги така, както ви харесват и са ви вкусни. Накрая просто добавете и лъжичка чай матча, за да бъде удоволствието от началото на деня пълно. Ще събудите всичките си сетива и вкусови рецептори с неподражаемата комбинация от сладникава и горчива жилка. С тази проста закуска давате на тялото си не само енергия, но и подобрявате работата на бъбреците, черния дроб, мозъка. Направете си овесена закуска с матча веднъж и ще се влюбите в нея.

Нека всеки ваш ден започва с купичка удоволствие в зелено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *