Кои еър фрайър рецепти са най-популярни?
Вероятно вече използвате иновативния уред еър фрайър или сте решили да си го закупите, ако се стараете да се храните здравословно. Той прилича на фритюрник, но храната се обработва с горещ въздух и се готви без мазнина, или се използва минимално количество. Но въпреки това се получават вкусни хрупкави храни, а всички еър фрайър рецепти се изпълняват лесно.
Какви предимства има готвенето с еър фрайър?
Уредът Air Fryer обикновено загрява много бързо, а храната се приготвя за кратко време и равномерно, което се дължи на комбинирането на концентриран източник на топлина и на големината и разположението на вентилатора.
- При приготвянето на еър фрайър рецепти ще получите и други предимства като:
- Използване на съвсем малко мазнина
- Приготвената храна като вкус и структура е сравнима с тази от фритюрник: отвътре е сочна, а отвън е хрупкава.
- Използвайки примерно едва 1-2 супени лъжици мазнина, не само спестявате от олио, но приемате и по-малко калории и храната е по-здравословна.
- Лесна употреба и почистване
С по-голяма част от еър фрайърите се борави много лесно. По време на готвенето може да се извади кошницата и да се провери готовността на храната. Почистването също не е трудно поради незалепващото покритие.
С еър фрайър може да готвите целогодишно, защото той няма да стопли кухнята. Затова в него може да приготвяте и по-леки ястия през лятото.
Съветът на Hubavajena.bg: Ако се интересувате от покупката на уреди за здравословно готвене, какъвто е air fryer, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини “Зора”. Там качеството винаги е безупречно.
Какво и как да сготвим в еър фрайър?
Ако вече отдавна готвите в уред с горещ въздух, сигурно сте изпробвали много еър фрайър рецепти – от приложените в книгата към уреда или други. Смятате ли да си закупите сега, трябва да знаете, че в него на практика може да приготвите всичко онова, което обикновено пържите в много олио.
Еър фрайърът е бърз и когато разберете как работи, може да го използвате да затоплите замразени храни или да приготвите различни пресни ястия от пилешко, свинско или друго месо, да сготвите риба или зеленчуци, да направите дори крем брюле и др.
По-голяма част от месата не изискват да се добавя мазнина към тях, а само да се подправят със сол и любими подправки.
Ако искате да добавите към месото сос, го направете в последните минути преди пълната му готовност.
По-сухите меса като пилешки гърди или свински котлети изискват малко олио. Заради по-високата точка на димене свинската мас или маслото от рапица са препоръчителни.
В еър фрайъра може да се получат и страхотно сготвени зеленчуци. Освен любимите картофи, може също да се приготвят хрупкави броколи, зелен фасул, брюкселско зеле, бамя, цвекло и др. Важно е да бъдат нарязани на еднакви парченца и за да се сготвят добре, уредът да бъде отварян и храната да се разбърква през определени интервали например от 5 минути.
Кои еър фрайър рецепти са популярни?
Има стотици еър фрайър рецепти и в зависимост от това каква храна предпочитате, може да си приготвяте всичко – пържени картофи, кюфтета, пилешки хапки, паниран карфиол, риба, понички, мъфини и какво ли още не.
Прочетете още: 18 полезни трикове за готвене с еър фрайър
Сред най-популярните еър фрайър рецепти са няколко:
Свински пържоли с мед и горчица
Нужни за рецептата са 500 г пържоли, около 1 1/2 кафена чаша мед, 1 1/2 с.л. горчица на зърна, черен пипер и сол.
Първо смесете меда и горчицата, а после със солта и черния пипер овкусете пържолите. Трябва да загреете еър фрайъра на 180° за 5 мин. и да сложите пържолите в кошницата. След като ги готвите 10 мин. и покафенеят, трябва да се намажат със соса, обърнете ги и продължете да ги готвите още 8-10 мин.
Пържени картофи
За тази много лесна рецепта трябва да разполагате с 400 г пресни картофи, олио 1 с.л., сол и черен пипер, сирене за поръсване.
Не трябва да белите картофите, а само да ги измиете добре. После да ги нарежете на тънки пръчици и да ги изцедите добре от водата. След като ги поставите в купата на еър фрайъра, може да добавите олиото и подправки. Гответе ги на 180° за 15-16 мин. и ги разбърквайте през 5 мин. Може да коригирате времето при нужда, докато не станат златисти.
Поръсете ги със сирене, докато още са топли.
Прочетете още: Какво е Еър фрайър Нинджа и какви са ползите от него?
Пилешко филе
Необходими продукти за рецептата са 1 брой пилешки гърди тип пеперуда, 2 яйца, брашно и олио за поръсване, 1 ч.ч натрошен корнфлейкс, червен и черен пипер, сол, 1 скилидка чесън.
Срежете пилешкото така, че да получите 4 филета. Подправете всяко с посочените подправки, като чесънът трябва да е пресован. Натупайте ги леко с брашно, после ги потопете последователно в разбитите яйца и в корнфлейкса. Поръсете всяко парче с олио и поставете всички върху решетката на еър фрайъра. Панираното пилешко ще бъде готово за около 25 мин., като го печете на 200° и го обърнете на 20-тата минута.
Тези и други еър фрайър рецепти може вече да са ви любими. Със сигурност има още какво да опитвате, за да може да радвате семейството си с бързи ястия и закуски , приготвени по здравословен начин.
Прочетете още: Еър фрайър: какво трябва да знаем за този уред?
Прочетете още: Защо събраните за еър фрайър мнения са толкова положителни?