Авокадото е полезно, но за кого е вредно?
Всички знаем, че авокадото е изключително полезен плод. По този въпрос няма никакъв спор. В тази статия сме писали по този въпрос и сме ви споделяли защо това е така. За полезните стойности на любимото ни авокадо е говорено много, като не е случайно, че плодът се използва и консумира във все повече домакинства. Включително и у нас.
Нека ви напомним за полезните свойства на авокадото. То е богат източник на витамин К, като съдържа и умерена доза витамини А, D, E, PP, B1, B2 и B6. Сред полезните вещества в неговия „арсенал“ попадат още калий, цинк, мед, магнезий и желязо.
Освен това, авокадото е богато на белтъчини и Омега-6 ненаситени мастни киселини. Това прави комбинацията му с риба, да кажем, повече от удачна.
Прочетете още: Отлеждане на авокадо в домашни условия
Знаехте ли обаче, че авокадото може и да бъде вредно в определени ситуации? Нека ви разкажем.
Лекарите смятат, че има хора, които имат силна индивидуална непоносимост към авокадото. Ако сте сред тях, по-добре не експериментирайте и спрете да го консумирате.
Също така, този плод не се препоръчва при хора, които имат алергия към латекс.
И сега стигаме до ядката на авокадото. Забравете за мисълта да я използвате за каквото и да е било. Ядката на авокадото съдържа купища токсични вещества, които няма да ви се отразят никак добре. Може би най-полезното, което можете да направите с нея, е просто да я поставите в саксия.
Прочетете още: Ползите от авокадо през зимата
Лекарите също така препоръчват да не злоупотребявате с авокадото, за да не получите някоя друга неприятна „изненада“ или алергия.
Тук ще ви напомним нещо важно: полезните хранитлелни вещества в авокадото се запазват единствено тогава, когато го консумираме сурово. Ако го подложим на топлинна обработка, неговите полезни свойства ще намалеят значително.