ЗДРАВЕ

Авокадото е полезно, но за кого е вредно?

Всички знаем, че авокадото е изключително полезен плод. По този въпрос няма никакъв спор. В тази статия сме писали по този въпрос и сме ви споделяли защо това е така. За полезните стойности на любимото ни авокадо е говорено много, като не е случайно, че плодът се използва и консумира във все повече домакинства. Включително и у нас.

Нека ви напомним за полезните свойства на авокадото. То е богат източник на витамин К, като съдържа и умерена доза витамини А, D, E, PP, B1, B2 и B6. Сред полезните вещества в неговия „арсенал“ попадат още калий, цинк, мед, магнезий и желязо.

Освен това, авокадото е богато на белтъчини и Омега-6 ненаситени мастни киселини. Това прави комбинацията му с риба, да кажем, повече от удачна.

Прочетете още: Отлеждане на авокадо в домашни условия

Знаехте ли обаче, че авокадото може и да бъде вредно в определени ситуации? Нека ви разкажем.

Лекарите смятат, че има хора, които имат силна индивидуална непоносимост към авокадото. Ако сте сред тях, по-добре не експериментирайте и спрете да го консумирате.

Също така, този плод не се препоръчва при хора, които имат алергия към латекс.

авокадо
Всички знаем, че авокадото е много полезно. Но какво го прави вредно?

И сега стигаме до ядката на авокадото. Забравете за мисълта да я използвате за каквото и да е било. Ядката на авокадото съдържа купища токсични вещества, които няма да ви се отразят никак добре. Може би най-полезното, което можете да направите с нея, е просто да я поставите в саксия.

Прочетете още: Ползите от авокадо през зимата

Лекарите също така препоръчват да не злоупотребявате с авокадото, за да не получите някоя друга неприятна „изненада“ или алергия.

Тук ще ви напомним нещо важно: полезните хранитлелни вещества в авокадото се запазват единствено тогава, когато го консумираме сурово. Ако го подложим на топлинна обработка, неговите полезни свойства ще намалеят значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *