Защо събраните за еър фрайър мнения са толкова положителни?

След като решите, че е време да се разделите със стария си фритюрник, сигурно вече проучвате с какъв уред да го заместите. Няма как да не сте чули от свои приятели или да не сте прочели някъде колко предимства предлагат уредите, които готвят с горещ въздух или т.нар. еър фрайър. Когато си послужите с търсачката, ще попаднете на различни еър фрайър мнения във форуми и социални мрежи. Положителните оценки и дори споделените рецепти ще ви насърчат да потърсите по-подробна информация.

От споделените за еър фрайър мнения ще разберете много не само за това какво представляват самите уреди, но и какви предимства предлага готвенето с тях.

Прочетете още: Еър фрайър: какво трябва да знаем за този уред?

Как работи еър фрайър

Уредът еър фрайър всъщност прилича на вашата фурна, но с няколко разлики. И при него има конвекция, нагревателен елемент и вентилатор, но той е значително по-малък и поради  това ще загрява по-бързо.

Начинът на циркулиране на въздуха в еър фрайър също е различен. Храните не се потапят в мазнини, което ги прави по-здравословен вариант в сравнение с тези, приготвени в стандартните фритюрници. Горещият въздух циркулира в уреда с поставената кошница с храна. Под негово въздействие, без да е необходима мазнина, тя се приготвя бързо и здравословно.

Какво можете да приготвите в уреда

От прочетените или чутите за еър фрайър мнения ще разберете, че в уреда може да си приготвите не само любимите пържени картофи, но и много видове зеленчуци, както и крехки пилешки бутчета и филенца. И това е само пример – опциите са наистина безбройни.

С функцията Bake ще можете лесно да си направите и кексчета или други печива, а със специалната функция за сушене – и снакс от месо или от чипс от плодове и зеленчуци.

И това не е всичко. Според отзивите и прочетените за еър фрайър мнения може да използвате уреда и вместо тостер или домашна грил скара, както и да претоплите вече готови ястия.

Когато вече сте решили, че здравословното хранене за вас е от голямо значение, уред като еър фрайър ще бъде най-подходящ. Всъщност трябва да знаете, че в него може да се сложи все пак малко мазнина, за да не бъде храната много суха или безвкусна. Но дори и тогава ще използвате мазнина с 80% по-малко, отколкото в обикновен фритюрник. Може сготвената храна да не ви изглежда с толкова апетитен вид, но ще бъде много по-полезна, а и самият процес на готвене е много по-чист.

еър фрайър
Готвенето с еър фрайър е бързо и най-вече здравословно

Как да изберете уред air fryer

Има различни марки и модели уреди еър фрайър и всички публикувани или споделени от приятели еър фрайър мнения може да са различни. Затова вие трябва да прецените от какви характеристики на уреда имате нужда, за да може да го използвате най-пълноценно.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако се интересувате от покупката на уреди за здравословно готвене, какъвто е air fryer, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини “Зора”. Там качеството винаги е безупречно.

Капацитет

За по-голямо семейство се спрете на уред с обем например между 2 и 5 л. По-малките имат обем 1-2 л и ще можете да сготвите само 0,5 кг пържени картофи или 3-4 парчета пиле.

Мощност

Диапазонът на мощността при еър фрайърите е различна и може да варира до 1800W. Трябва да сте сигурни за съвместимостта на кухненския ви контакт с мощността на уреда.

Дизайн

За да бъде равномерно приготвена, храната в еър фрайър трябва или да се разбърква често, или да се върти. В зависимост от дизайна на уреда той може да е с чекмедже, с въртяща се кошница или с вградена бъркалка. Според повечето изразени за еър фрайър мнения най-удачен е вариантът с кошница, като дръжката й улеснява разбъркването на храната.

Програми за готвене

По-стандартните еър фрайъри най-често са оборудвани само с възможност да зададете време за готвене и температура. Добре е уредът да бъде с поне 30-минутен таймер. Има модели, предлагащи различни програми за приготвяне на популярни ястия, като осигуряват температурен и времеви диапазон, подходящ за всеки продукт и техника на готвене. Контролът при тези иновативни модели се осъществява с дисплей със сензорни или физически бутони.

Аксесоари

Може да проучите и различните еър фрайър мнения относно практичността на допълнителни аксесоари като сепаратор, решетка грил, шишове и др. Обикновено уредът пристига с някои от тях или с всички, като стандартни са шпатула за разбъркване, форми за кексчета, както и книга с рецепти.

Какви предимства ви предлага еър фрайър

След като проучите възможно най-много информация и еър фрайър мнения, може да пристъпите към избора си на конкретен модел. В зависимост от характеристиките, качеството, различните аксесоари и екстри, цените може да варират.

Без значение дали ще изберете по-бюджетен, или по-скъп модел, еър фрайър ще ви осигури предимства като:

  • по-бързо и ефективно готвене
  • здравословно приготвена храна
  • лесно използване и почистване

Някои уреди за по-голяма безопасност имат заключване на капака и опция за автоматично изключване, а от значение е и неплъзгащата се основа.

Още след първите си опити да готвите с еър фрайър ще се убедите в лесното му  използване и почистване и вероятно ще станете поредният потребител, който се присъединява към всички положителни за еър фрайър мнения.

Прочетете още: Кои еър фрайър рецепти са най-популярни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *