ЗДРАВЕ

Трябва ли жените да тренират с тежести?

Тренировките с тежести са чудесен начин жените да останат активни и да изградят красиви и хармонични мускули. Има различни упражнения за вдигане на тежести. Например упражнения с гири, упражнения със собствено тегло и съпротивителни ленти ви позволяват да укрепите мускулните групи, които желаете като ръцете, краката, корема или гърба.

Какви са ползите от този тип тренировки за жените?

Когато една жена чуе за тренировка с тежести, повечето си мислят, че не е по силите им и че е предназначена за мъжката част. Но това далеч не е така. Силовите тренировки са отлични за всеки пол и тип тяло и отговарят на повечето фитнес цели. Всъщност има някои предимства на тренировките с тежести за жени:

  • Увеличават мускулната сила
  • Правят костите по-здрави
  • Подобряват сърдечно-съдовата система
  • Помагат при отслабване
  • Подобряват мозъчната функция
трениране с тежести
Много жени правят голяма грешка, пренебрегвайки тренировките с тежести

Защо жените трябва да тренират с тежести?

Когато навършите 30, започвате да губите мускулна маса с около 1% всяка година. Хората, които изобщо не тренират, губят до 3-8% годишно. По-нататък това може да доведе до намалена сила и има риск от остеопороза и наддаване на тегло. (прочетете тук) Тренировките с тежести могат да предотвратят загубата на мускулна маса и да я увеличат след загуба.

Костите в тялото ни се нуждаят от калций и витамин D. Ако участвате в дейности за укрепване на мускулите, то вие се грижите отлично за костите си. Груповите тренировки са отлична идея за научаване на дейности за укрепване на мускулите. Забавлението е гарантирано и разведряващата обстановка също.

Вероятно сте чували, че с напредването на възрастта има хора, които са възпрепятствани с движението, губят стабилност и падат, не могат да се държат на краката си. За съжаление повечето такива хора са безпомощни и са настанени в дом за възрастни, тъй като е задължително някой да полага грижи за тях. Именно дейностите за укрепване на мускулите са доказан начин за предотвратяване на изтощителни падания с възрастта.

Ускоряването на мускулната маса засилва метаболизма. Изгаряте повече енергия през целия ден, което помага за постигане и поддържане на здравословно тяло. Укрепването на мускулите помага за поддържането на костна маса. С увеличаването на мускулната маса, намалявате риска от развитие на диабет. По-високият метаболизъм помага на тялото ви да поддържа нивата на кръвната захар под контрол, докато по-ниското съотношение мазнини към мускули намалява количеството инсулин, от което се нуждае тялото ви.

Силовите тренировки подобряват сърдечно-съдовото ви здраве. Те са по-добри за намаляване на риска от сърдечни заболявания на човек, отколкото кардио упражнения като ходене или колоездене. Разбира се, не пречи да ги практикувате, тъй като и те са необходими за цялостното здраве.

тежести
Тренировките с тежести носят множество ползи за дамите

Освен физически ползи от силовите тренировки, има и предимства за психичното здраве. Когато тренирате, усещате, че давате всичко от себе си и го правите именно заради вас самите. Усещането, че правите нещо за себе си и надхвърляте предела на възможностите си е чудесно. Борбата със самия себе си е най-трудна от всички останали. Да пребориш себе си е най-трудно. Редица изследвания показват, че хората, които тренират значително намаляват симптомите на депресия.

Интересен факт е, че силовите тренировки могат да ви помогнат да живеете по-дълго. Ако тренирате правилно, (тоест да не претоварвате организма си и да тренирате умерено с необходимата почивка) може да тренирате с тежести през целия си живот, но поддържайки темпото и силата, от която се нуждаете. Улеснява се поддържането на подвижност, което допринася за дълголетие. Може да се каже, че силовите тренировки служат за намаляване на риска от хронични заболявания.

Много важно е да знаете, че имаме предел на възможностите си. Женските хормони ограничават количеството мускули, които можем да качим, така че няма опасност от прекаляване. Ако имате здравословни проблеми, консултирайте се с вашия лекар преди да предприемете каквито и да са действия от страна на тренировки. Тренировките трябва да са умерени и подходящи за вашето тяло, за да се поддържа баланса му.

Автор: Деница Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *