КРАСИВАКрасота

Химичен пилинг за лице – какво представлява и как ще ни помогне?

Химичен пилинг за лице е техника, която се използва за подобряване на външния вид на кожата на лицето. Прилага се химически разтвор, който кара кожата да се ексфолира и да се отлепи. Новата кожа е по-гладка от старата. Тя ще бъде временно по-чувствителна към слънцето. Затова след всеки един пилинг се препоръчва минимално или дори никакво излагане на слънце и задължителна употреба на кремове със SPF.

Прочетете още: Домашен скраб за лице – различни рецепти

Видове химичен пилинг за лице:

  • Повърхностен химичен пилинг – повърхностните пилинги не проникват в по-дълбоките слоеве и затова се препоръчва ако кожните проблеми засягат само горния слой на кожата. Рискът от странични ефекти е по-малък и кожата се възстановява по-бързо. Повърхностните пилинги заздравяват за 1-7 дни, като през този период задължително се използва крем със SPF. Този тип пилинг може да се прави на всеки 2-5 седмици, тъй като той е най-лек за кожата.
  • Средно-дълбок химичен пилинг – дерматолози препоръчват този тип пилинг за кожа, увредена от слънцето, фини бръчки, леки белези от акне и хиперпигментация. Средно-дълбоките пилинги заздравяват за 7-14 дни. Може да причини подуване и мехури 48 часа след лечението. Задължително се избягва излагането на слънце по време на периода на възстановяване. Ако този пилинг се отразява много зле на кожата ви, може да помолите вашият дерматолог да предпише лекарство, което би трябвало да се предпише още при започването на процедурата. Лекарството е антивирусно и трябва да се приема в продължение на 10-14 дни. Може да носите грим след 5-7 дни, но не трябва да се излагате на слънце, докато кожата заздравее напълно.
  • Дълбок химичен пилинг – най-грубият пилинг, дори дерматолозите не го използват често. Препоръчва се единствено, когато човек има: умерено до тежко увреждане от слънцето, умерени до тежки бръчки и умерена до тежка хиперпигментация. За да заздравее кожата напълно, отнема 14-21 дни. Периодът на възстановяване е хубаво да премине у дома, трябва да приемате антивирусни лекарства, предписани от вашия дерматолог в продължение на 10-14 дни, почиствайте кожата си със специален разтвор между 4-6 пъти на ден, използвайте мехлем в период от 14 дни, след което плътен овлажнител, не се гримирайте поне 14 дни и непременно избягвайте излагането на слънце за 3-6 месеца. Процедурата се прилага върху лицето и може да се извършва само веднъж.
химичен пилинг за лице
Химичен пилинг за лице за една безупречна визия

Странични ефекти на химичен пилинг за лице

Не всички развиват нежелани реакции при химичен пилинг за лице, но има и такива. Единствените странични ефекти от него могат да бъдат: 

  • Зачервяване на кожата
  • Временни тъмни петна по кожата
  • Трайно изсветлени петна по кожата
  • Белези

За да избегнете това е необходимо да посетите дерматолог и да следвате инструкциите, които ви дава за последваща грижа.

Съветът на HubavaJena: Ако все пак имате желание да си напазарувате първокачествена козметика от магазина, последвайте линка и разгледайте предложенията на The Body Shop.

Може ли да си направим химичен пилинг у дома?

Ако не сте фен на лечението в клиниките, то тогава имаме добра новина за вас! Може да правите химичен пилинг за лице и у дома. Разбира се, не е същото като професионалното лечение, но поне едно е сигурно – пилингът за лице, който е предназначен за домашна употреба, е напълно безопасен е за самостоятелно използване. Продуктите обикновено съдържат съставки, които са напълно безопасни при употреба като: гликолова киселина и млечна киселина, витамин А, ретинол и др. Ако имате чувствителна кожа или ако сте бременна, избягвайте домашния химичен пилинг, тъй като киселините от него може да се окажат твърде силни и непоносими за кожата ви, което води до причиняване на нежелана реакция.

Как да си направим химичен пилинг у дома?

Преди да започнете с процедурите за химичен пилинг за лице, може да направите тест с пластир. Пач тестовете са полезни, когато правите химически пилинг у дома, тъй като някои от съставките могат да бъдат груби за кожата. Би било добре и безопасно за вас да направите теста преди да работите с пълна сила. След като видите резултатите, може да започнете с пилинга. Колкото и клиширано да е – преди употреба на определения продукт, прочетете инструкциите, за да разберете колко дълго трябва да го оставите върху кожата си. Не е препоръчително да превишавате отреденото време, когато става въпрос за домашен пилинг. След като го нанесете върху кожата си, следете времето изрядно. Ако правите за първи път домашен пилинг, може да го оставите за половината от препоръчаното време, докато кожата ви свикне с процедурата. 

Автор: Деница Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *