ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ

Йорданка Цветанова от Студио Specifica – за силата на интериорния дизайн

Йорданка Цветанова е интериорен дизайнер и собственик на Студио Specifica. От години насам успешно помага на различни хора да създадат дома на мечтите си. Благодарение на своята експертиза, Дани не само прави бъдещия ни дом по-красив и функционален, но и спестява ужасно много време на своите клиенти, позволявайки им да застанат „настрана“ и да изчакат реализацията на мечтания проект за дом. Точно каквото се очаква от един интериорен дизайнер.

Това, което различава Студио Specifica, е фокусът на Йорданка Цветанова и колегите ѝ изцяло в областта на жилищния интериор. Това помага на екипа да се специализира в конкретна сфера на интериорния дизайн, постигайки възможно най-добри и ефективни резултати.

В Студио Specifica се гордеят, че в процеса си на работа залагат на възможно най-естествени и еко материали, а една от най-силните страни на фирмата е отношението ѝ към клиента и поставянето му на първо място.

Разговаряме с Йорданка Цветанова, за да научим повече за работата на интериорния дизайнер и ползата от такъв тип услуга.

Въвеждащ въпрос: Какво те вдъхнови да преследваш кариера в интериорния дизайн и как се запали тази искра при теб?

От дете рисувам. Спечелих няколко национални конкурса за детски рисунки, без да съм ходила на уроци. На по-късен етап вече знаех, че искам да работя нещо, което е свързано с организация на пространството и по някакъв начин да мога да покажа на хората как би изглеждал домът им, преди въобще да е направен. Без да съм го формулирала толкова точно, разбира се.

Как интериорният дизайнер помага на хората? Тази професия става все по-популярна и в България. Какво може да очаква един човек, наемайки дизайнер за имота си?

Може да очаква, че ще получи мечтания интериор, като спести време, средства, немалка сума пари от незнание и грешки, и не на последно място, комуникация с подизпълнители. Отделно от това, вижда как би изглеждал бъдещият му дом, със желаното стилово и цветово решение. Процесът по изработка на проекта не е чак толкова кратък. Изискват се разговори, за да се определят нуждите, одобрение на чертежи и мнение при съставяне на отделните пера на бюджета. Това предполага комуникация между мен и клента и техническо време за изпълнение на всички чертежи.

Йорданка Цветанова
В действие „на терен“

Можеш ли да опишеш какъв е стилът ти на работа и какъв тип дизайни обичаш да реализираш? Как решаваш от какъв тип жилище се нуждаят клиентите ти?

Съвременни, изчистени стилове, по-близки до минимализъм. Не разработваме класически стилове. Може някаква еклектика – смесица от стилове, обикновено имат леко класически елемент, но като цяло са съвременни. Това да уловим стилът, онова нещо, което би им донесло най-голямо спокойствие, уют и хармония е ключово. Става по описание от тяхна страна, задаваме определени въпроси. Често пъти показват изображения.

Можеш ли да ни въведеш в процеса си на работа – от началото до самия завършек на проекта? Какво може да очаква един човек, който те ангажира в ролята на интериорен дизайнер? 

Процесът ни на работа има определена последователност. Еднаква всеки път. 

– оглед и безплатна консултация на обекта, където се запознаваме с пространството, клиентите и нуждите им;

– оферта за изпълнение на проекта. Имаме три пакета;

– договор – след одобрение на офертата;

– изготвяне на самия проект – идеен и работен. Включва 2д чертежи по всички части, 3д визуализации или видеоклип с виртуална разходка (по желание на клиента, в зависимост от избрания пакет), количествена сметка за материали.

След това е изпълнението на ремонта и накрая издаваме готовия обект. Завършването на обекта, когато хората са щастливи и доволни, ми дава такова удовлетворение, каквото нищо друго не може.

Йорданка Цветанова
Йорданка Цветанова

По твое мнение, кои са най-честите грешки, които хората правят, когато се опитват сами да обзаведат жилището си? Как могат да се предпазят от тях, ангажирайки интериорен дизайнер?

В моята практика грешките, които наблюдавам, когато не се използва такава услуга, са пет: 

– нефункционално разпределение на помещението;

– неправилно изведени точки на ел., ВиK инсталации, отоплителни уреди;

– несъобразен размер на мебелите и ергономичните изисквания;

– стилово несъотвествие на отделните елементи в интериора;

– неопределен първоначално бюджет;

Всичко това води до загуба на време, пари, неприятни емоции, недотам добър краен резултат.

Как се справяш в ситуации, в които с клиента изпадате в „конфликт“ – той иска едно, но ти го съветваш за друго? Ако не е прав, как може да разбере това?

Тази ситуация има два аспекта. Първият е когато клиентът иска на много ограничено пространство да се позиционират много мебели или големи мебелни групи, несъобразени с ходови линии. Това би довело в бъдеще до неудобство при ползването на жилището и би обезмислило моята работа. Обикновено след като се покажат на чертежи в план и на визуализация, клиентът сам се убеждава и вижда, че не е възможно това. Обясненията му дават отговор на „защо не може да стане“ и най-важното – „как да стане, за да е най-удобно“. 

Вторият аспект е стилово несъотвествие. Разработваме инетериор в определен стил, клиентът решава, че много си е харесал мебел, или има налична вещ, с антикварна, сантиментална или друга стойност, и много иска да присъства в интериора на определено място. Вкусът и възприятието имат индивидуален елемент. Стига да са спазени функционалните изисквания, аз съм много толерантна към такива ситуации. Казвам, че това стилово не си подхожда, клиентът разбира, съгласен е, поставя на избраното място, и е много доволен и щастлив.

Studio Specifica
Дизайн на Studio Specifica

Фен ли си на устойчивия дизайн? Може ли дизайнерът да допринесе за една „по-зелена“ среда?

Абсолютен фен съм и да, може, разбира се. Ние в нашата работа се стараем да влагаме колкото се може повече естествени и рециклируеми материали. Обръщаме специално внимание на микроклимата, здравословната среда в дома. Отделно от това, в зависимост от проекта, когато клиентът е за идеята, ползваме антикварни мебели, декорации. Когато изнасяме налични стари уреди преди ремонт, винаги даряваме на нуждаещи се, като фондация „Смайл“, която създава защитени жилища за младежи, излязли от домове за сираци. Ако вече не са годни за употреба, тогава ги предаваме на фирма за рециклиране. От останалите вещи, каквото може да се рециклира, също се описва и насочва по направление. Извън работата ми, като лична инициатива участвам в кампании по почистване и залесяване.

Кой сегмент от жилището обикновено е най-сложен за обзавеждане? Дневна, кухня, спалня, баня?

Всеки план и всяко помещение биха могли да са предизвикателство. Малки квадратури, неблагоприятна геометрия. Примерно, в голямо жилище, помещение отредено за спалня е 8,9 м2 с петоъгълна форма, а трябва да има легло голям размер, гардероб и останлите необходими мебели. При кухнята предизвикателствата са със самата организация на процеса по подготовка и приготвяне на храна. Той има определена последователност. И дори при много големи кухни, различните зони не бива да се разхвърлят една от друга, тъй като при ползването би довело до много излишно движение. При малките кухни пък предизвикателството е да се съберат всички необходими електроуреди в правилния ред.

Много хора разполагат с ограничен бюджет за дизайн на жилището си. Когато ситуацията е такава, как успяваш да приоритизираш бюджета и да намериш креативни решения за изпълнение на поръчката?

Общо взето намаляването на цената е пряко свързано с намаляване на качеството. Темата с бюджета е деликатна. Налични мебели, антикварни. Имали сме случаи, когато клиентът не иска да прави компромис с качеството. Нанася се и след година се изпълняват поръчковите мебели, за кабинета в случая. Това също има своите предимства и недостатъци.

Един от основните фактори при всеки дизайн са цветовете. Какви са правилата, които важат при дизайна, що се отнася до тях? Какво трябва да се избягва, що се отнася до цветовете?

Тук мога много да обяснявам. В нашия YouTube канал дори има две клипчета по темата.

Цветовете имат емоционално въздействие върху нас и пряко влияят на настроението и мислите ни. Начинът на влияние зависи от различни фактори – възраст, пол, етнически произход, климат и т.н. Цветове, или група от цветове, са склонни да получат сходна рекация от повече хора.

Чрез оптическо въздействие на даден цвят, може да се постигне привидно изменение на реална действителност или известна илюзия. Светлите тонове имат способността да извисяват, отстъпват назад, разширяват, действат леко. Тъмните тонове имат настъпващо, снишаващо, приближаващо, подтискащо въздействие. Просторните помещения понасят по-наситени цветове на стените. Светлите и тъмните тонове заедно се подсилват взаимно. Възприятието за цветовете има и индивидуален елемент, затова винаги се съобразявам с клиента. За да имате комфортен и професионално изпълнен интериор, цветовете трябва да са правилно съчетани. Трябва да се избягват такива, които ви носят неприятно емоционално усещане, също и нехармонично комбинирани. Първо изберете настилки, мебели, завеси и след това вземете решение за цвета на стените. Не използвайте твърде много цветове в интериора. Нека са максимум 3-4.

Studio Specifica
Дизайн на Studio Specifica

Ограничено пространство или недотам добра архитектура на жилището – как може дизайнерът да се справи с тези проблеми?

Там е нашата супер сила. Визирам на гилдията. Да извлечем максимума от наличното пространство. Спазване на правилата за вътрешно обзавеждане и някой път се налага лек компромис. Примерно, обединяване на функционални зони, изнасяне на електроуред или шкаф в друго помещение.

Колко важна е светлината, когато говорим за дизайн на жилище? Какви са твоите идеи, когато става дума за осветление? Разкажи ни повече по тази тема.

И в архитектурата, респективно във вътрешната архитектура, светлината е от първостепенно значение. Тя може да накара един не дотам добре изпълнен интериор да изглежда по впечатляващ начин и обратното. Бих я определила като основен инструмент за въздействие. Осветлението в нашите жилища е два типа – естествено и изкуствено. Всеки знае, че е препоръчително колкото се може повече използване на естествена светлина. Изкуственото трябва да е съобразено с функционално предназначение на помещенията, типа дейност, която се извършва, материали, текстури, интериора като цялост. Залагаме вида и местоположението на осветителните тела и изчисляваме техническите показатели. 

И един въпрос за финал – какво е усещането, когато влезеш в напълно завършен апартамент, който ти си проектирала? 

Удовлетворение, каквото, имам чувството, от другаде не мога да получа. Една много приятна смесица от чувства на пълнота, благодарност, облекчение, че е изпълнен процесът, нетърпение вече за следващия интериор. Но най-голямото удовлетворение за нас са чувствата на клиентите. Когато са искрено доволни от работа ни, благодарни са и оценяват усилията. После ни препоръчват. За наша приятна изненада установихме, че 30% от клиентите ни, от старта на студиото, са ползвали услугите ни повече от веднъж. Това наистина е много важен показател. Благодарни сме за доверието! Тук е мястото да благодаря и на хората от моя екип, които ми помагат да се случват нещата! Благодаря и на вас за толкова добре подбраните въпроси за същността на работата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *