ЗДРАВЕ

Интуитивно хранене или отслабване без диети

Т.нар. интуитивно хранене не е поредната обещаваща диета или мода за здравословен начин на живот. То е по-скоро концепция, разработена от Елис Реш и Евелин Трибол в книгата им „Интуитивното хранене: революционна програма, която работи”.

Двете диетоложки споделят своите 10 принципа на интуитивно хранене, като не е нужно да помните всичките. Нужно е само да слушате интуицията си и да давате на организма си само това, което той иска.

Забравете за всякакви диети

Сигурно вече сте изпробвали много и различни диети и сте разбрали колко са безполезни. Трябва да осъзнаете ясно, че диетите са дори вредни и че надеждата за бързо отслабване е измамна.

Затова завинаги трябва да се убедите, че няма да намерите нова и по-добра диета. Така ще можете да насочите вниманието си върху интуитивното хранене.

Разпознавайте сигналите на глада си

Трябва да уважавате глада си и при първите му признаци да давате на тялото си умерено количество въглехидрати и енергия. 

Не чакайте да изпитате силен глад, защото тогава всичките ви опити да се храните съзнателно и умерено ще се окажат напразни. 

Научете се да се храните само за да утолите глада си.

храна

Откажете се от контрол над храната

Не бройте постоянно калориите, за да не се чувствате виновни, че сте си позволили парченце торта. Избавете се от навика да контролирате постоянно количеството на калориите, защото това е важна стъпка към новия ви начин на хранене.

Не водете битки с храната

Разрешете си сами да ядете от всички храни. Казвате ли си, че не трябва да ядете точно определена храна, след време ще ви се иска да прекалите именно с нея.

Затова най-добре да се помирите с храната.

Не пренебрегвайте чувството си за ситост

Обърнете внимание на сигналите на своето тяло, че вече не изпитва глад. Замислете се как се чувствате в момента, когато сте сити. Дори направете опит да дадете оценка на ситостта си от 1 до 10. Нека 1 е силен глад, а 10 – преяждане. Добре е оценката, на която ще се спрете, да бъде 5-6, нищо, че стоите пред все още пълна чиния.

Ако в този момент хапнете нещо любимо, да кажем парче шоколад, ще усетите, че всяка следваща хапка е по-малко вкусна от първата. Тялото ви дава ясен сигнал да намалите количеството, защото вече има това, което му е необходимо.

Превърнете храненето в удоволствие

Повечето хора в азиатските страни се хранят интуитивно и за тях храненето е ритуал. Ако се наслаждавате на всяка хапка и на самия процес хранене, освен това го правите в приятна обстановка, удоволствието ви от храната ще се увеличи многократно.

Не задоволявайте емоционалния си глад с храна

Всеки в даден момент може да бъде подвластен на емоции като гняв, разочарование, мъка, скука и др. Но да се успокоявате или отвличате с храна, няма да реши проблемите ви.

Намерете друг начин да се справите, за да не доведе преяждането до поредния проблем.

храна

Приемете тялото и гена си

Има неща, които можем да подобрим, но не да променим изцяло. Сред тях са физическите ни дадености. Уважавайте ги и не бъдете прекалено нереалистични в очакванията към тялото си.

Каквото и да показва кантарът, това не трябва да ви комплексира. Тялото е ваше и ако го уважавате, ще поискате сами да го направите по-съвършено.

Забравете за изтощителните тренировки

Съсредоточете се най-вече върху ефекта след физическите занимания, а не върху това колко калории сте изгорили. Важно е самото движение на тялото.

Когато усетите какво ви зарежда с енергия, сами ще прецените дали да правите упражнения 10 минути или просто да се разходите навън.

Избирайте разумно храната си

Малко трудно е в началото, но се научете да избирате такава храна, която едновременно да е вкусна и здравословна. Помнете, че не ви е нужен стриктен режим, за да сте здрави. Хранете се с качествена храна, яжте я бавно, за да изпитате удоволствие от нея.

И не спирайте да слушате какво говори тялото ви, защото то знае най-добре какво му трябва. А вие просто му се доверете. Може да се окаже, че т.нар. интуитивно хранене е точно за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *