Проф. Донка Байкова съветва: Какво да ядем, когато ни се хапва сладко
Проф. Донка Байкова е един от най-известните диетолози и специалисти по хранене в България. Тя от дълги години помага на българите да се хранят по-добре и да бъдат по-здрави. Проф. Байкова гостува в предаването „Плюс-минус“ в ефира на Нова телевизия, давайки някои ценни съвети.
Проф. Байкова заяви, че според нея в магазините има много нездравословни храни, обработени по химически начин.
„Няма такъв термин като „вредни храни“. Ако определена стока е в магазина, значи някой я е допуснал там“, посочи Донка Байкова.
„Има здравословни и по-нездравословни храни. Всичко обработено от химия и в голямата си част от Е-тата са нездравословни“, каза още тя.
Попитана до какво могат да доведат нездравословните храни, проф. Байкова отговори: „Диабет и редица болести“.
Проф. Байкова се изказа крайно негативно срещу газираните напитки, които често употребяваме в своето ежедневие. „Газираните напитки са вредни за организма – те носят празни калории. Американците стават все по-дебели от напитките, които уж са 0 калории. Фреш напитките също не са толкова полезни, колкото смутитата“, коментира тя.
Сладките храни са изкушение, на което често се отдаваме. За съжаление, това изкушение често води до напълняване и други последици, вредни за нашето здраве.
Попитана какво бихме могли да правим, когато ни се дояде сладко, Донка Байкова обясни: „Ако имаме потребност от сладки неща, трябва да консумираме сладкото със зърнени култури. Например плодова торта с подложка или блат от овесени ядки – те абсорбират захарите“.
Според проф. Байкова, не е задължително по-здравословното хранене да е по-скъпо.
„Здравословните храни не ни излизат по-скъпо. Натуралното месо и зеленчуци, приготвени по по-атрактивен начин, са също толкова вкусни, колкото и нездравословните храни“, посочи тя.
