РЕЦЕПТИ

Здравословен ориз на Силвена Роу – ето как го приготвя тя

Любимият ни ориз е изключително популярна храна по света и любим на мнозина. Безспорно, белите зрънца са най-използваната хранителна съставка в света. Известно е, че оризът е вкусен, хранителен и се приготвя бързо и лесно, но същевременно съществуват някои малки трикове, които могат да превърнат обикновения ориз в истински гурме деликатес. Тук са някои от тези трикове.

Има ли значение какъв вид е оризът?

За всеки кулинарен експерт е ясно, че различните видове ориз са подходящи за различни ястия. Например, за приготвяне на паеля се препоръчва испанският ориз „Бомба“, за аюрведични рецепти – „Басмати“, а за ризото най-често се използва „Арборио“. В българската кухня за типичните ястия се използва среднозърнест бял ориз, докато почитателите на здравословното хранене предпочитат кафявия ориз. Въпреки това, има ли разлика между тях? Прочетете напред.

Бял, кафяв и ориз „Баланс“

По същество, всички познати сортове ориз могат да се намерят както в бяла, така и в кафява форма, като разликата между тях е в начинът на обработка. За да получим бял ориз, е нужно да се излющи цялата люспа на зърната, за да се открие сърцевината им напълно. С други думи, при белия ориз цялата люспа е отстранена. В кафявия ориз се отстранява само външната му част, като се запазват зародишът и околоплодната обвивка, които съдържат много ценни хранителни вещества като магнезий, фолиева киселина, желязо и витамини.

Използването на кафяв ориз може да бъде изкусителна идея, но той има по-специфична текстура в сравнение с белия и се нуждае от по-дълго време за готвене. Той не е подходящ за приготвяне на типични ястия като пиле с ориз, дроб сарма или славянски гювеч, защото не може да предостави традиционния вкус на белия ориз.

Решението на проблема е предоставено от ориза Баланс – иновативен продукт на марката „Крина“. Този вид ориз е отгледан и произведен изцяло в България в собствени оризови полета и преработвателни фабрики. Процесът на механична обработка на ориза Баланс е насочен към излющване на част от обвивката му, като се запазват 40% от неговите полезни хранителни вещества. Този ориз представлява перфектната хармония между вкус и полезни качества, като същевременно се готви бързо и има мекия вкус и пухкавостта на белия ориз.

Ориз Баланс е идеален за семейната трапеза, особено за заетите майки, които искат да приготвят бързо, вкусно и здравословно хранене за своите близки. С този ориз ще можете да създадете традиционните ястия като сарми, пълнени чушки и мляко с ориз, но с повече витамини, минерали и фибри от обикновения ориз, като запазвате любимия си вкус и текстура.

Специален и балансиран пилаф на шеф Силвена Роу

Шеф Силвена Роу е запозната с ориза Баланс от „Крина“ и цени неговите характеристики като пухкавост, мек вкус и ползи за здравето. Тя използва ориза в своите рецепти, като го комбинира с традиционни ястия или го използва за създаване на авторски ястия, които са вкусни и здравословни.

Оризът Баланс на „Крина“ може да бъде включен в ежедневното семейно меню като заместител на белия ориз без да бъде нужно да променяте техниката на готвене. В допълнение, можете да опитате авторската рецепта на Силвена Роу за Балансиран пилаф със сос бешамел и билки, който ще ви донесе ухание и вкус, които до сега не сте опитвали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *