СЕМЕЙСТВО

7 популярни мита, свързани със секса

В схващанията, касаещи секса, клишетата имат траен живот. Д-р Дейвид Симард, философ и сексолог, е направил обстойно проучване по въпроса, което установява цели 150 широкоразпространени погрешни идеи, свързани с любовта и секса.

Ето кои са най-големите ни заблуди на тази тема:

Мъжете имат повече нужда от секс, отколкото жените

Тази представа е много разпространена. 75% от жените и 62% от мъжете мислят, че мъжката част от човечеството има повече нужда от секс. Такива са резултатите от мащабна анкета, проведена във Франция през 2007 г.

Това разбиране почива върху солиден аргумент – мъжете произвеждат повече тестостерон от жените, а този хормон изостря сексуалния апетит. Той обаче неглижира други основни аспекти, тъй като сексуалността не е само въпрос на нужда, а и на желание. Тя до голяма степен се повлиява от психологическото въздействие. Сексуалният апетит зависи също от нашето настроение. Секс, умора, спадане на влюбеността ни – тези неща притъпяват и понижават сексуалния нагон, без хормоните да играят някаква роля.

Тялото на жената е по-чувствително за ласки и милувки

Една погрешна концепция, принизяваща мъжката сексуалност. Такова тесногръдо убеждение разглежда мъжа като базиран изцяло върху неговия фалос. Това клише произтича от становището, че жените по принцип са по-чувствителни, затова от главата до петите са като любовна струна.

Мъжкият полов орган е с по-малко нервни окончания, отколкото женския. На ниво гениталии е вярно, че жената е по-чувствителна. Нейният клитор съдържа 8000 нервни окончания, срещу 6000 по главичката на пениса.

Но в човешкото тяло всички стимулирани зони могат да се превърнат в ерогенни. И мъжете, и жените притежават един много чувствителен орган – човешката кожа.

Ако жената се съсредоточи само върху половия член на партньора си, да, този орган ще е изключително чувствителен. Но ако тя разбира, че кожата на цялото му тяло е потенциално ерогенна, ще се научи да го милва и ще му помогне да открие нови места, доставящи му наслада.

Мастурбацията е сигнал за интимни проблеми в двойката

И това е една огромна лъжа, в която много жени вярват. Дамите се чувстват захвърлени, обидени и излъгани, ако хванат партньора си тайно да мастурбира. Жената си мисли, че сексът с нея не го удовлетворява, щом той се отдава на самостоятелно удоволствие.

Взаимоизключващи ли са сексът във връзката и онанизмът? Категорично не! Просто те са две коренно различни неща. Самозадоволяването всъщност помага по-добре да познаваме собственото си тяло и не измества необходимостта от любов в двойката.

Мастурбацията и сексът на двамата не са нещо несъвместимо. И няма нищо лошо, ако понякога всеки от партньорите мастурбира в своя си ъгъл.

Мъжката същност е полигамна по природа, както е при животните

Въобще хората по природа полигамни ли са? Популярният отговор е: да, всички сме потенциално полигамни. Моногамията не е нищо повече от социално наложено обстоятелство.

Ако се сравняваме с животните, мнозинството от тях имат многобройни партньори. Обаче ние не сме животни, нали?

Проучено е, че 18 % от приматите са моногамни. Защо не съотнасяме човешкия вид към тях?

Според д-р Дейвид Симард отговорът е ясен. Ако сме справедливи, трябва да признаем, че истината е някъде по средата. Има хора, които са полигамни, има и такива, които водят моногамен живот. И това няма нищо общо с пола. Просто е въпрос на вътрешна нагласа и на мироглед.

„Кама Сутра” е произведение за сексуалните пози

Наистина „Кама Сутра” е гениална творба за любовта! Но въпреки че разглежда и сексуалните пози, те съвсем не са главната й тема. Произведението е много обемно – състои се от 7 части. Представлява пространна антология, която в действителност описва 3 страни на социалния живот – работата, интересите и удоволствията. Адресирано е към индийската аристокрация.

„Кама Сутра” разглежда връзките и отношенията между мъжете и жените.

Големият пенис е символ на мъжественост

Често мъжете търсят начини да уголемят и удължат пениса си. Те трябва най-накрая да проумеят, че не огромният фалос прави мъжествеността!

В Античността например са били на обратното мнение – малкият полов член е предизвиквал по-голямо възхищение. Изкуството на скулптора Поликлет свидетелства за каноните на красотата през V в. пр. Хр. Статуите му са с големи рамене, кореми, гърди, вратове, ръце, но… с малък пенис.

В едно индианско племе се смятало, че само мъж с малък полов член е достоен за вожд.

Нещата са комплексни и много по-сложни. Не точно размерът доставя удоволствието!

Презервативът ни предпазва от всички зарази

Да, презервативът е необходим, ала…

Цифрата на заразените с лечими инфекции годишно се движи в порядъка на 448 милиона души от 15 до 49 годишна възраст. 34 милиона по света живеят с ХИВ. Тази статистика от Световната здравна организация предизвиква студени тръпки по гърба ни.

Разбира се, най-правилното поведение остава употребата на презервативи. Но и те не могат да бъдат гаранция, че сме защитени 100 %.

Презервативът е неефективен, ако практикуваме друг секс, освен проникване.

Много венерически болести се предават с проста целувка.

Истината е, че кондомите предпазват, но не достатъчно. И все пак засега те са най-ефикасната бариера срещу зараза при инцидентни връзки.

Източник: „Femina”

Превод: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *