Проф. Донка Байкова съветва: Какво да ядем, когато ни се хапва сладко

Проф. Донка Байкова е един от най-известните диетолози и специалисти по хранене в България. Тя от дълги години помага на българите да се хранят по-добре и да бъдат по-здрави. Проф. Байкова гостува в предаването “Плюс-минус” в ефира на Нова телевизия, давайки някои ценни съвети.

Проф. Байкова заяви, че според нея в магазините има много нездравословни храни, обработени по химически начин.

“Няма такъв термин като “вредни храни”. Ако определена стока е в магазина, значи някой я е допуснал там”, посочи Донка Байкова.

“Има здравословни и по-нездравословни храни. Всичко обработено от химия и в голямата си част от Е-тата са нездравословни”, каза още тя.

Попитана до какво могат да доведат нездравословните храни, проф. Байкова отговори: “Диабет и редица болести”.

Проф. Байкова се изказа крайно негативно срещу газираните напитки, които често употребяваме в своето ежедневие. “Газираните напитки са вредни за организма – те носят празни калории. Американците стават все по-дебели от напитките, които уж са 0 калории. Фреш напитките също не са толкова полезни, колкото смутитата”, коментира тя.

Сладките храни са изкушение, на което често се отдаваме. За съжаление, това изкушение често води до напълняване и други последици, вредни за нашето здраве.

Попитана какво бихме могли да правим, когато ни се дояде сладко, Донка Байкова обясни: “Ако имаме потребност от сладки неща, трябва да консумираме сладкото със зърнени култури. Например плодова торта с подложка или блат от овесени ядки  – те абсорбират захарите”.

Според проф. Байкова, не е задължително по-здравословното хранене да е по-скъпо.

“Здравословните храни не ни излизат по-скъпо. Натуралното месо и зеленчуци, приготвени по по-атрактивен начин, са също толкова вкусни, колкото и нездравословните храни”, посочи тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *