ЗДРАВЕ

Диетата на викингите предпазва от деменция

Скандинавската диета понижава риска от деменция с впечатляващите 30 процента, изчисляват китайски учени в свое проучване.

Проучването е осъществено в Медицинския университет в град Тиендзин. Анализирани са данните на общо 2223 пациента над 65-годишна възраст, страдащи от различни по вид нарушения на мозъчните функции.

Резултатите от тестовете са категорични: хранителните режими, които са богати на риба, морски дарове, ядки и пълнозърнеста храна, в съчетание с висока физическа активност, са изключително полезни за предпазване на мозъка от различни увреждания.

Предишни проучвания също са показали, че хапването на мазни риби, като да кажем – скумрия и херинга, действат позитивно за овладяване на възпалителния процес в организма. Освен това, подобни храни защитават нашите кръвоносни съдове в мозъка от увреждания.

Тук е моментът да напомним, че т.нар. скандинавска диета до голяма степен означава категоричен отказ от захар и вредни полуфабрикати. Ако при средиземноморската диета мазнините идват най-вече от зехтин, то при скандинавската диета мазнината следва да се приема основно от рапица.

Все пак, основен фактор за развитието на деменция остава не диетата, а възрастта. Учените и лекарите обаче са категорични, че ако спазваме определени хранителни навици, а отделно от това и спортуваме редовно, ние бихме могли да увеличим шансовете си да избегем подобни заболявания, водейки по-дълъг и по-пълноценен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *