ЗДРАВЕ

Рисковете, които крият дезинфектантите

В условията на пандемия личната хигиена и дезинфекцията излязоха на преден план като едно от най-важните условия за предпазване от заразата. Редовното и правилно миене на ръцете и дезинфекцията на повърхностите и помещенията показват добра ефективност при превенцията на COVID-19, но за съжаление, тези предпазни мерки също могат да крият сериозни заплахи за нашето здраве, особено ако не се извършват разумно и според предписанията.

Дезинфекциращите гелове за ръце са изключително удобни, когато човек е навън и няма възможност да си измие ръцете с вода и сапун, и затова са предпочитано средство за защита от много хора. Но при тях трябва да се внимава за няколко неща. 

Едно от основните неща, които трябва да знаем за тези гелове е, че те нямат никакъв ефект, ако ръцете ни са видимо замърсени, те не премахват мръсотията. В такива случаи е добре преди да се нанесе гелът да избършете ръцете си с мокра кърпичка. 

Също е важно самото нанасяне на гела, който трябва да разтърка внимателно по целите длани и пръсти в продължение на поне 20 секунди, като се внимава да не остане необработено място. 

Едно от основните условия за ефективността на тези гелове, както на всички дезинфекциращи средства срещу коронавируса, е съдържанието на алкохол, което трябва да е над 60%

Внимавайте:

Високото съдържание на алкохол в дезинфектантите, което не необходимо за убиването на вируса, предизвиква и основните нежелани реакции. А именно, алкохолът силно изсушава кожата, което особено при честа употреба може да доведе до различни видове дерматити, а и до алергични реакции. Спиртът унищожава вирусите и бактериите, но също така унищожава и естествената защита на нашата кожа, както и полезните бактерии. Това може да доведе до напукване на кожата и дори до рани, което създава опасност от проникване в организма на всякакви бактерии и вируси. Препоръчва се да се използват защитни кремове за ръце, които да предпазват самата кожа от изсушаващото действие на алкохола.

Много хора, поради липсата на дезинфектанти или недоверието в качеството им, прибягнаха до направата на такива в домашни условия. Тук основната грешка, която допускат те и която е много опасна, е да използват продукти, съдържащи метилов алкохол (първак, спирт за горене и др.). При метиловия алкохол натравяне може да сполучи не само при пиенето му, но и при попадането му върху кожата или вдишване на изпарения, затова е абсолютно недопустимо да се използва с цел дезинфекция.

Дезинфектантите за ръце, домашно направени или купени, трябва да се използват от децата с повишено внимание, особено при най-малките. Много специалисти дори препоръчват напълно да се избягват, защото при тях много по-често причиняват алергии и дерматити, по-лесно могат да попаднат в устата, а има и случаи честата им употреба да доведе до интоксикация при деца.

Също трябва да сме внимателни и с употребата на почистващи и дезинфекциращи средства и в дома ни. Това, че нямаме пряк контакт с тях, не означава, че не могат да ни навредят. Много от препаратите са силно ароматизирани, което може да доведе до дразнене на дихателните пътища, алергии или пристъпи при астматиците. Голяма част от съставките на различните почистващи средства като хлор, амониев хидроксид, формалдехиди и други, също могат да предизвикат тежки алергични реакции или токсични натравяния дори само при вдишване на изпаренията им. С най-голямо внимание трябва да се използват препаратите, които се пръскат, защото те най-лесно попадат върху кожата, в очите или се вдишват. Добре е при почистване помещенията винаги да са добре проветрени, внимателно да се четат инструкциите за употреба и да не се надвишава предписаната доза от препарата за почистване, също така да не се пренебрегват предупрежденията за носене на ръкавици или маска при използването на препаратите. 

Не само препаратите, които използваме, са важни, но и самият начин на почистване и дезинфекция. Много хора вярват, че е достатъчно дадена повърхност да бъде напръскана с дезинфектант, за да бъде дезинфекцирана. Оказва се обаче, че повърхностите първо трябва да бъдат добре почистени, за да се отстрани натрупалият се биофилм, който е устойчив на дезинфектантите. Ако този биофилм не се отстрани предварително, той до голяма степен неутрализира ефекта от дезинфектантите. Също е много важно парцалите или кърпите, които се използват при почистването, да се сменят редовно, за да не се получи разнасяне на микроби и вируси от една повърхност на друга. Препоръчва се да се отдели особено внимание при почистването на повърхности, които често се докосват, като дръжки на врати, ключове, мивки, тоалетни и др.

В условията на пандемия хората са склонни към прекаляване поради желанието си да предпазят себе си и близките се, но всичко трябва да се върши разумно и умерено, за да има желания ефект и да няма негативни последици.

Прочетете още: Коронавирус: Носете дрехи с ръкав и не пипайте нищо, преди да си измиете ръцете

Автор: Цветомира Младенова

One thought on “Рисковете, които крият дезинфектантите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *