РЕЦЕПТИ

Как да приготвим поширани яйца?

Ако има един продукт, който е ключов за всяка рецепта, това може би е яйцето. Освен източник на  ценни витамини – А, D, B12 и още много други, яйцето е и изключително богато на протеин – тоест носи чувството за ситост и предотвратява излишното похапване през деня. 

Именно поради тази причина ние си търсим разнообразни начини да включим яйца в менюто си – бъркани, на очи, сварени, под формата на омлет. Обаче за мнозина така нареченият висш пилотаж при приготвянето на яйца е поширането. 

Със сигурност сте чували неведнъж за поширани яйца – какво обаче представляват те и как се приготвят? 

Поширането всъщност е метод на варене, при който не се достига точката на кипене. Обикновено температурата по време на този процес е около 70-80 градуса. Освен при яйцата, този метод е изключително популярен и при приготвянето на риба. 

Ключовото при поширането е това, че когато пускате яйцата във водата, тя трябва вече да е завряла, като някои кулинари дори отместват съда от котлона, когато поставят яйцата. Капнете няколко капки оцет в съда с горещата вода. Най-масово при пошираните яйца се използва именно оцет, но може и да го замените с лимонов сок, ако предпочитате. 

Важно е след това да създадете нещо като центрофуга, за да отделите образувалите се балончета на дъното  – с помощта на прибор разбъркайте енергично водата. 

Следва и последната стъпка, а именно да пуснете яйцето в завъртяната вода. Оставете го без да го пипате за не повече от 4 минути. През това време следете температурата – важно е та да остава непроменена. С решетъчна лъжица извадете яйцето и го прехвърлете на хартия, така че да се отцеди. Ако е нужно, оформете краищата на белтъка, така че да се съберат навътре. 

Това е традиционният метод за приготвяне на поширани яйца. Може би ви звучи сложно, но като всяко нещо и тук трябва известно количество практика. За да постигнете съвършенство, упражнявайте се. Времето, което ще вложите, определено ще си струва, защото се смята, че именно пошираните яйца са най-здравословният начин, по който да консумирате продукта. Освен това са и добър начин да разнообразите менюто си с нещо, което имате подръка,  без да използвате скъпи и нестандартни продукти. 

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *