ЗДРАВЕ

Коронавирус: Носете дрехи с ръкав и не пипайте нищо, преди да си измиете ръцете

Как да действаме при излизане навън и съответно при прибиране у дома по време на COVID-19? Българската асоциация по закрила на пациентите припомни някои основни правила, които трябва да се спазват, за да намалим вероятността от заразяване с коронавирус.

Какво трябва да правим при излизане навън?

От Асоциацията препоръчват да излизаме задължително с дреха с дълги ръкави. Ако имате маска, поставете я малко преди да тръгнете.

Ако имате куче и го извеждате, не му позволявайте да се търкаля по земята, нито пък да лежи. Винаги гледайте да връзвате косата си, защото така ще пипате по-рядко лицеот си. Избягвайте да пипате пари – банкноти и монети. Ако има възможност за това, винаги плащайте с карта.

Не забравяйте най-основните правила

Основните правила отдавна са ясни – мийте ръцете си, използвайте добър дезинфектант и пазете социална дистанция от поне метър-два. Избягвайте на всяка цена струпването с други хора на едно място.

А какво да правим при прибиране вкъщи?

коронавирус

Преди да сте си измили ръцете, не пипайте нищо у дома. Свалете обувките си. Ако сте били навън с кучето, задължително почистете лапичките му. Съблечете дрехите и измийте ръцете си, както и останалите части от тялото ви, които са били открити.

Важно! Дезинфекцирайте телефона си, защото той е един от предметите, събиращи най-много мръсотия заради честата му употреба. Ако имате очила, почистете и тях. Всичко, което сте внесли у дома отвън, трябва да бъде дезинфекцирано.

Разбира се, няма такова нещо като стопроцентова дезинфекция. Ние обаче можем да направим усилия да се доближим до нея. Експертите съветват да имаме т.нар. „мръсен гардероб“, за да не смесваме мръсните дрехи с чистите.

Пред bTV ръководителят на Катедрата по хигиена в МУ проф. Емил Воденичаров разкри, че коронавирус може да се задържи до три денонощия върху гладки повърхности. Най-често в случая говорим за стъкло и пластмаса. На второ място по събиране на мръсотия са парите, поради което трябва да внимаваме и с тях.

4 thoughts on “Коронавирус: Носете дрехи с ръкав и не пипайте нищо, преди да си измиете ръцете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *