ДОМАКИНСТВО

Грешките, които допускаме при готвене на пилешко месо

Навярно поне веднъж или два пъти в седмицата ви се случва да готвите пилешко месо. В крайна сметка, това е едно от най-често употребяваните меса. Една от основните причини е фактът, че пилешкото не е толкова мазно, колкото свинското, например. Това го прави подходящо за редовна консумация, дори и ежедневно. Единственият проблем е, че в много български магазини преобладават пилешки меса, пълни с антибиотици и други гадории.

За добро или за лошо, пилешкото месо е част от нашата трапеза. Но какви грешки най-често допускаме, докато го готвим? Нека разгледаме именно този въпрос в настоящата статия.

Твърде дълго го размразяваме

Ако сте планирали да сготвите пилешко за вечеря, определено не е нужно да го държите цял ден на кухненския плот. Запомнете, че стайната температура помага за развъждането на различни бактерии в месото. Най-добрата идея е размразяването да се случи в хладнилника. Там градусите са достатъчно ниски, за да може този процес да бъде забавен.

Готвим го директно от хладилника

Ако пилешкото ни е охладено, друга голяма грешка е директно да го „хвърляме“ в употреба. Препоръчва се месото да се адаптира и отпусне в рамките на поне 20 минути след изваждането си от хладилника.

Мием месото, а не ножовете и дъската

Много хора мият пилешкото месо под чешмата и са сигурни, че са махнали всички бактерии от него. Всъщност това е грешка, защото самото месо няма нужда от измиване. Когато го подложите на термична обработка, това е моментът, когато бактериите ще бъдат убити. Измиването единствено създава условия за тяхното разпространение.

Важно е да запомните, че не бива да употребявате същите дъски и прибори за рязане, след като вече сте ги използвали за пилешкото месо. Можете да сте убедени, че по тях има бактерии, които могат да се прехвърлят на други повърхности в кухнята ви.

Предварително махаме костите и кожата

Водейки се по модата на здравословното хранене с малко калории, много хора махат кожата на пилето. В това няма нищо лошо, но не се препоръчва да го правите преди самото готвене. Причината се крие във факта, че така месото губи голяма част от своите течности и може да стане твърде сухо.

пилешко месо
Какви грешки допускаме най-често при готвенето на пилешко месо?
Не използвате термометър за готвене

Термометърът за готвене помага за правилното приготвяне на пилешкото, защото ни ориентира дали вътрешността на месото е достигнало необходимата температура, убиваща бактериите.

Съдът за готвене е твърде пълен

Запомнете, че пилешкото месо се нуждае от определено пространство, за да се отпусне. Само така може да се сготви наистина добре. Ако поставите твърде много продукти в съда за готвене, така може да задушите месото. А това не е желателно в никакъв случай. Така вашето месо може да остане жилаво.

One thought on “Грешките, които допускаме при готвене на пилешко месо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *