Грешките, които допускаме при готвене на пилешко месо

Навярно поне веднъж или два пъти в седмицата ви се случва да готвите пилешко месо. В крайна сметка, това е едно от най-често употребяваните меса. Една от основните причини е фактът, че пилешкото не е толкова мазно, колкото свинското, например. Това го прави подходящо за редовна консумация, дори и ежедневно. Единственият проблем е, че в много български магазини преобладават пилешки меса, пълни с антибиотици и други гадории.

За добро или за лошо, пилешкото месо е част от нашата трапеза. Но какви грешки най-често допускаме, докато го готвим? Нека разгледаме именно този въпрос в настоящата статия.

Твърде дълго го размразяваме

Ако сте планирали да сготвите пилешко за вечеря, определено не е нужно да го държите цял ден на кухненския плот. Запомнете, че стайната температура помага за развъждането на различни бактерии в месото. Най-добрата идея е размразяването да се случи в хладнилника. Там градусите са достатъчно ниски, за да може този процес да бъде забавен.

Готвим го директно от хладилника

Ако пилешкото ни е охладено, друга голяма грешка е директно да го “хвърляме” в употреба. Препоръчва се месото да се адаптира и отпусне в рамките на поне 20 минути след изваждането си от хладилника.

Мием месото, а не ножовете и дъската

Много хора мият пилешкото месо под чешмата и са сигурни, че са махнали всички бактерии от него. Всъщност това е грешка, защото самото месо няма нужда от измиване. Когато го подложите на термична обработка, това е моментът, когато бактериите ще бъдат убити. Измиването единствено създава условия за тяхното разпространение.

Важно е да запомните, че не бива да употребявате същите дъски и прибори за рязане, след като вече сте ги използвали за пилешкото месо. Можете да сте убедени, че по тях има бактерии, които могат да се прехвърлят на други повърхности в кухнята ви.

Предварително махаме костите и кожата

Водейки се по модата на здравословното хранене с малко калории, много хора махат кожата на пилето. В това няма нищо лошо, но не се препоръчва да го правите преди самото готвене. Причината се крие във факта, че така месото губи голяма част от своите течности и може да стане твърде сухо.

пилешко месо
Какви грешки допускаме най-често при готвенето на пилешко месо?
Не използвате термометър за готвене

Термометърът за готвене помага за правилното приготвяне на пилешкото, защото ни ориентира дали вътрешността на месото е достигнало необходимата температура, убиваща бактериите.

Съдът за готвене е твърде пълен

Запомнете, че пилешкото месо се нуждае от определено пространство, за да се отпусне. Само така може да се сготви наистина добре. Ако поставите твърде много продукти в съда за готвене, така може да задушите месото. А това не е желателно в никакъв случай. Така вашето месо може да остане жилаво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *