ЗДРАВЕ

14 здравословни храни, богати на антиоксиданти

Има множество здравословни храни, които са богати на антиоксиданти и могат да окажат позитивно въздействие върху нашето здраве. Сред тях са някои видове горски плодове, ядки, зеленчуци и т.н. Тези храни имат и други доказани ползи за здравето, като имат силата да ни предпазят от хронични заболявания.

Но преди да преминем нататък, нека си зададем въпроса…

Какво е антиоксиданти?

Антиоксидантите представляват съединения, произведени в тялото и открити в храната. Те предпазват клетките ни от т.нар. „свободни радикали“, които могат да причинят оксидативен стрес и да увеличат риска от развитие на хронични заболявания. Сигурно често сте чували, че един от най-големите антиоксиданти е кафето. Това действително е така. Повече за доказаните от науката ползи от кафето можете да прочете тук.

Всяка една диета, богата на антиоксиданти, повишава нивата на антиоксиданти в кръвта, което намалява оксидативния стрес и рисковете от различни заболявания.

Ето и 14 храни, които доказано са богати на антиоксиданти:

Черен шоколад

Черният шоколад представлява изкушение, което има множество почитатели. За техен късмет, този десерт е и наистина хранителен. При него има наличие на повече какао, сравнено с обикновения шоколад, както и антиоксиданти.

Освен това, антиоксидантите в какаото и черния шоколад се свързват с впечатляващи ползи за здравето. Сред тях са по-малко възпалителни процеси и намаление на риска от сърдечни заболявания. Научно потвърждение за това можете да видите тук.

черен шоколад

Пекани

Пеканите са тип ядки с произход от Северна Америка. Те са добър източник на здравословни мазнини и минерали, като освен това съдържат и високо количество антиоксиданти. В допълнение към това, пеканите могат да помогнат за намаляване на холестерола (потвърждение тук), който е сред рисковите фактори за развитие на сърдечни проблеми.

Трябва обаче да имате предвид, че колкото и здравословен да е пеканът, той е калоричен и следва да внимавате с това какъв грамаж от ядките приемате. Особено ако се опитвате да отслабнете.

Боровинки

Въпреки че имат сравнително малко калории, боровинките са изненадващо богати на хранителни вещества и антиоксиданти. Изследвания от епруветка и върху животни показват, че антиоксидантите в боровинките могат да забавят свързания със стареенето спад на мозъчната функция. Това се случва посредством неутрализиране на вредните свободни радикали, намаляване на възпалителните процеси и промяна на експресията на определени гени. (потвърждение тук)

Освен това, доказано е, че антиоксидантите в боровинките, особено антоцианините, намаляват рисковите фактори за развитие на сърдечни заболявания и понижават нивата на LDL холестерола и кръвното налягане.

боровинки

Ягоди

Ягодите са не само много вкусни, но и полезни. Те са богати на витамин С, но също така имат и високо съдържание на антиоксиданта антоцианин, който им дава добре познатия на всички червен цвят. Направено изследване показва, че антоцианините имат силата да намалят риска от сърдечни заболявания, тъй като намаляват нивата на LDL холестерола (лошия холестерол) и повишават нивата на HDL холестерола (добрия холестерол).

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

Артишок

Артишокът е чудесен източник на фибри, минерали и антиоксиданти. Те са особено богати на антиоксидант, известен като хлорогенна киселина, който намалява рисковете от някои видове рак, диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Трябва обаче да се отбележи, че количеството антиоксиданти в артишока може да варира в зависимост от това как е приготвен.

Годжи бери

Годжи бери е известно като супер храна, за която вече всички знаем, че крие страхотни ползи за здравето. Те са богати на витамини и минерали, но също така съдържат и уникалния антиоксидант, известен като полизахариди на Lycium barbarum. Той е свързан с намалени рискове от сърдечни заболявания и рак. За съжаление, цената на годжи бери не е никак ниска, което може да бъде проблем за регулярното им включване в диетата.

годжи бери

Малини

Малините са чудесен източник на диетични фибри, витамин С и манган. Проведени проучвания показват, че черните малини, например, имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които забавят и потискат ефектите на определени онкологични заболявания.

Освен това, антиоксидантите в малините, особено антоцианините, могат да намалят възпалението и оксидативния стрес. Това намалява риска от развитие на сърдечни заболявания. (вижте повече тук)

Къдраво зеле

Доброто старо къдраво зеле е един от най-питателните зеленчуци, които можем да поставим на масата си. При него има високо съдържание на калций и витамини А, К и С. Къдравото зеле е богато и на антиоксиданти. Тук трябва да се посочи, че червените разновидности на зелето съдържат повече антоцианинови антиоксиданти, което им придава този характерен цвят.

Червено зеле

Червеното зеле е изключително богато на витамини С, К и А, а освен това съдържа и голямо количество антиоксиданти. Установено е, че при него е високо и наличието на антоцианини, които му придават цвета, но и спомагат за намаляване на възпалителните процеси и рисковете от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Нещо повече, витамин С в червеното зеле действа и като антиоксидант в тялото, укрепващ имунната система и поддържащ кожата стегната. Тук също трябва да посочим, че количеството антиоксиданти в червеното зеле също зависи от начина му на приготвяне.

червено зеле

Фасул

Фасулът представлява разнообразна група бобови растения, които са не само евтини, но и много полезни за здравето. Имат и изключително високо съдържание на фибри, което спомага за редовно изхождане.

Фасулът е един от най-добрите растителни източници на антиоксиданти. Той съдържа специфичен вид антиоксидант – кемпферол, който намалява хроничните възпаления и потиска развитието на рака. Тук обаче трябва да се отбележи, че тези ползи от кемпферола са установени единствено чрез изследвания върху животни и от епруветки. С други думи, нужни са повече проучвания по този въпрос.

Цвекло

Цвеклото е страхотен източник на фибри, калий, желязо, фолиева киселина и антиоксиданти. То е особено богато на конкретна група антиоксиданти, наречени беталаини. Те му придават специфичния червеникав цвят, но се свързват и с множество ползи за здравето. Сред тях са намален риск от рак на дебелото черво и храносмилатения тракт.

цвекло

Спанак

Спанакът е пълен с витамини, минерали и антиоксиданти, като освен това е невероятно „лек“ откъм калории. Този зелен зеленчук е и чудесен източник на лутеин и зеаксантин – два антиоксиданта, които помагат за защита на зрението.

Подправки и билки

Подправки като джинджифил, куркума и чесън, както и билки като розмарин, магданоз и градински чай съдържат разнообразие от антиоксиданти, витамини и минерали. Включването им в храната може да намали оксидативния стрес, както и вероятността за развитие на различни здравословни проблеми. В зависимост от конкретната билка или подправка, тези заболявания включват високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, бъбречни заболявания и диабет.

билки

Бамя

Бамята е цъфтящо растение с ядливи семенни шушулки, което расте най-добре в топъл и тропически климат. Бамята е пълна с хранителни вещества като магнезий, фолиева киселина и фибри, както и витамини С, К1 и А. Освен това, в бамята се съдържат антиоксиданти, които са противовъзпалителни и могат да помогнат за намаляване на високия холестерол и кръвното налягане. Има положително въздействие върху здравето на сърцето и мозъка.

Често задавани въпроси

Кой е най-мощният антиоксидант?

Няма антиоксидант, за който да може да се каже, че е по-мощен от останалите. Някои обаче съдържат повече витамини като С и Е, например.

Можем ли да приемем твърде много антиоксиданти?

Ако се храните балансирано, вероятно вече получавате достатъчно антиоксиданти с диетата си. Но ако обмисляте да приемате антиоксиданти под формата на добавки, добре е първо да се консултирате със своя личен лекар. Изследванията показват, че консумацията на твърде много антиоксиданти може да повлияе отрицателно на функцията на клетките.

Кои напитки са богати на антиоксиданти?

Сред напитките, богати на антиоксиданти, са зелен чай, сок от нар и сок от акай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *