Красота

4 често срещани причини за промяна на цвета на зъбите

Когато забелязваме, че се стига до промяна на цвета на зъбите, това е напълно естествен процес. Често причина за това е стареенето на зъбните тъкани, водещо до неприятни резултати от естетична гледна точка. 

Както обаче добре знаем, съществуват множество външни фактори, които също водят до нежелана промяна на цвета на зъбите ни. Имайки ги предвид, бихме могли да вземем мерки и да внимаваме с определени причинители на подобни изменения.

Ето някои от най-често срещаните причини за промяна на цвета на зъбите ни:

Определени храни и напитки

Установено е, че има определени храни и напитки, които “спомагат” за нежелано оцветяване на зъбите. Сред тях можем да посочим храни с по-тъмен цвят (боровинки, ягоди, цвекло и т.н.), както и напитки, които повечето хора консумират често – кафе, червено вино, кола, черен чай и др.

Цигари

Тютюнопушенето е сред най-разпространените навици сред хората, но за съжаление знаем, че това не влияе никак добре на здравето. Цигарите не ни се отразяват добре и от естетическа гледна точка, като в това число влизат и зъбите. Основна причина за това е никотинът. А до каква степен ще ви се отрази, зависи от интензивността, с която пушите.

цвета на зъбите
Промяна на цвета на зъбите – какви могат да са причините за това?

Някои лекарства

Доста хора не знаят, но определени лекарства също могат да се отразят на цвета на зъбите ни. В това число, например, влизат някои антибиотици, антипсихотици и медикаменти за високо кръвно налягане. При подрастващите подобни лекарства могат да бъдат антибиотици като тетрациклин и доксициклин, които в повечето случаи се приемат от деца между 0 и 6 години.

Флуороза

Не е тайна, че по начало флуорът е полезен за зъбите ни – той ги прави по-здрави, предпазвайки ги от възникване на кариес. Флуорозата обаче е състояние, при която се е стигнало до повишен прием на флуор, което води до негативни последици. В този случай можете да забележите и промени по оцветяването на зъбите ви, включително – появата на петна. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *