СЕМЕЙСТВО

Секс след раждане – кога е точният момент да започнем?

Секс след раждане – една болна тема, но си струва да поговорим за нея.

Раждането на дете е най-щастливият момент в живота на една двойка. Появата на бебе е своеобразен връх в отношенията между двамата влюбени, но и води до промени, с които следва да се съобразим. Голяма част от тях са свързани с тялото на майката и процесите, развиващи се след раждането.

А това води и до промени по отношение на сексуалния живот.

Прочетете още: Най-добрите секс пози за бременни

Давайки живот, жената се сблъсква с множество хормонални промени в тялото си. Част от тях са свързани с вагиналните тъкани, които стават осезаемо по-тънки и чувствителни. В същото време вагината, матката и маточната шийка имат нужда от допълнително време, за да се “върнат” към нормалните си размери. 

Към това можем да добавим и факта, че при немалка част от жените, които кърмят, а и не само, либидото се понижава значително. 

Това са само част от причините, поради която жените, родили наскоро, не са готови да правят секс отново. Важно е техните половинки да подхождат с разбиране към ситуацията и да не настояват за подновяване на половия живот, докато жената не се почувства напълно готова – психически и физически.

След колко време можем отново да правим секс след раждане на дете?

Няма конкретно определен от медицината период, в който следва да се въздържаме от сексуална активност след раждане. Бихме могли обаче да кажем, че повечето лекари препоръчват да изчакаме между 4 и 6 седмици, преди отново да бъдем интимни с партньора си.

Ако по време на раждането ви е била извършена епизиотомия, което представлява разрез на перинеума, следва да бъдете още по-внимателни. При подобна процедура, твърде скорошното връщане към секс може да доведе до усложнения, като например – следродилен кръвоизлив или инфекция на матката.

секс след раждане
Сексът се променя неминуемо след раждането на дете

Как раждането на дете се отразява на сексуалния живот?

Появата на нов член на семейството се отразява на абсолютно всичко в живота ни, включително и на секса. Мъжете следва да знаят, че при жените малка част от това се отнася до “настроение” или просто понижено либидо. Напротив, раждането води до множество физически и хормонални промени, независещи от жената и отразяващи се на сексуалния ѝ живот. Липса на желание за секс след раждане – това е напълно нормално.

Според научно изследване, проведено в Лондон през 2005 година, цели 83 процента от жените изпитват определени сексуални проблеми след раждане. Сред тях се споменават:

  • Вагинална сухота;
  • Ниско либидо;
  • Тънка вагинална тъкан;
  • Болки и кървене;
  • “Отпуснати” мускули;
  • Повишени нива на умора;
  • Загуба на еластичност във вагиналната тъкан;

Ниските нива на хормона естроген след раждане също усложняват перспективата за секс след раждане. Ако жената кърми бебето си, това може да доведе до спад на естрогена под нивата преди забременяване. Именно естрогенът спомага за естествената лубрикация на вагината, което следва да ви говори, че ниските му нива биха довели до вагинална сухота.

Следователно, ако при жените е налична твърде остра сухота, при секс това може да доведе до дразнене и дори кървене. От своя страна, това увеличава рисковете от инфекция.

Също така, естественото раждане може временно да разтегне мускулите на вагиналния канал. Те ще имат нужда от допълнително време, за да възстановят силата и стабилността си.

Поради това множество двойки погрешно смятат, че наличието на болка при секс след раждане е в резултат на самото раждане. Да, в определени случаи това може и да е така, но често причина за това са именно ниските нива на естроген, влияещи на еластичността на вагиналните тъкани.

секс след раждане
Мъже – бъдете търпеливи с половинките си по отношение на секса след раждане

Секс след раждане? Хормоните ни просто казват “не”

Както споменахме, ниското либидо е нещо напълно нормално при жените, родили наскоро. Причина за това има немалко. Можем да започнем от умората и малкото сън, достигайки дори до следродилната депресия, която измъчва немалко нови майки. Тук е добре мъжете да проявяват достатъчно разбиране и да осъзнават, че това е деликатен момент, при който на дамите просто не им е до секс.

Медицината отдавна е установила, че дори кърменето “работи” активно против сексуалния живот на младите майки. Когато една жена кърми бебето си, тя отделя хормона окситоцин. От своя страна, той отключва позитивни чувства към бебето, но в същото време подтиска либидото. От антропологична гледна точка, понижавайки нашето либидо, тялото ни ни подсказва, че не трябва да бързаме да забременяваме отново.

Интимността след раждане все пак остава важна

Въпреки всичките промени, които настъпват след раждането на дете, специалистите препоръчват на двойките да не ограничават напълно сексуалния си живот. Това може да доведе до сериозно отдалечаване между мъжа и жената, които добиват усещането, че вече са по-скоро съквартиранти, отколкото партньори. 

Ейми Ливайн, която е известен лайф коуч в Ню Йорк, съветва: “Започнете с нежни целувки и докосвания, а след това постепенно стигнете до момента, в който отново ще бъдете интимни. Не забравяйте обаче, че трябва да се чувствате напълно готови за това”.

Последното изречение със сигурност е ключово тук. Мъжете не бива да притискат половинките си за секс, докато те самите не се почувстват готови за това. И обратното, жените не трябва да го правят в неподходящ момент, единствено за да угодят на партньорите си. Открийте своята “златна среда” и направете така, че връщането към интимност да е еднакво приятно и за двете страни. Ако си задавате въпроса „Секс след раждане – кога?“, открийте сами верния отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *