ЗДРАВЕ

Матча зелен чай – що е то?

Зеленият чай Матча е не само най-здравословният чай, получил широки доказателства за своите свойства, но и претендент да замени кафето по отношение на рекордното съдържание на кофеин.

Какво представлява в действителност тази напитка и наистина ли е в състояние да замени любимото на всички кафе. Последното, вече е станало част от сутрешния ритуал?

Китай е родното място на чая Матча

Именно в Китай, преди повече от 1000 години, будистки монаси опитали да пресоват чаени листа в брикети. Такива били удобни за съхранение и транспортиране, и след това можели да ги смилат на прах. Това не само направило възможно съхраняването и приготвянето на чая, но и отворило нов подход за използването му. 

Иновативната напитка от матча, заедно с частици от натрошени листа, позволила значително повишаване концентрацията на хранителни вещества в тялото. Така, след усъвършенстване на производствената технология на кибритената клетка, станало възможно да се увеличи съдържанието на най-полезните елементи.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако имате нужда да подобрите здравето си с истински и качествени натурални чайове, последвайте линка и разгледайте изкушаващите предложения на Vital Concept.

Будистки монаси обърнали внимание на свойствата на напитката. Консумирайки редовно чай от матча, преди медитации, те открили модел между подобрената концентрация и чайните церемонии. Според техните наблюдения, именно матча чай допринесъл за ранното навлизане в медитативно състояние. Малко по-късно мачът е пренесен в Япония, където е издигнат до ниво на ритуал.

Ползи от зелен чай Матча

Чай от матча може да повиши нивото на хлорофил, теанин, L-карнитин, антиоксиданти, витамини и аминокиселини. На тях е богат чаят 14 дни, преди да бъде обран. Забавянето на растежа при липса на слънчева светлина увеличава концентрацията на хранителни вещества в неотворените пъпки и листа.

матча

Ползите от чая матча се крият в следните факти:

1. Повишаване на концентрацията и подобряване на мозъчната активност благодарение на L-теанин;

2. Укрепване на имунната система и активиране на нейната устойчивост към вирусни и бактериални инфекции (витамин С, детоксикиращ ефект на катехините);

3. Активна борба срещу различни туморни процеси (рекордно съдържание на най-мощния антиоксидант епигалокатехин GALLAT 3, ефективността на който е потвърдена от норвежки учени в борбата с рака на простатата);

4. Младост и красота на кожата (витамин Е, С, катехин);

5. Профилактика и намаляване на симптомите на хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на нежното трениране на сърдечния мускул и кръвоносните съдове, чрез постепенно усвояване на високи дози кофеин в комбинация с теанин и редица полезни аминокиселини;

6. Отслабване – L-карнитинът повишава издръжливостта по време на физическа активност, което прави тренировките по-продуктивни, а лекото повишаване на телесната температура помага за по-бързото изгаряне на излишните отлагания. Ако искате да си купите зелено кафе за отслабване, опитайте чай от матча;

7. Нормализира функционирането на нервната система, помага при тревожност и депресия. Това се дължи на комплекса от витамини и аминокиселини с висока концентрация (по-специално L-теанинът, който стимулира производството на допамин и серотонин);

8. Заряд на бодрост от една чаша до 8 часа, без негативни прояви за благополучие (високата доза кофеин не дава рязък скок поради големия брой аминокиселини, които инхибират абсорбцията, а също така не предизвиква дехидратация).

Това не е изчерпателен списък с полезни свойства на Матча. Всички те ще са налични, ако произходът и производствената технология са спазени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *