Специално кафе специално за вас

Кафето е чудесен начин да започнем деня си и да го продължим по един здравословен и вкусен начин. Стига да знаем кое е най-полезно за организма ни.

Кафето, тази любима напитка на милиони по света, е доста здравословен елексир, а качественото кафе – още повече. Кафето е изключително богато на антиоксиданти – в зеленото зърно има около 1000, а при изпичането му те се увеличават. Всяка чаша кафе ще ви зареди с витамините B2, B5, B1, B3, както и манган, калий, магнезий, фолиева киселина и фосфор.

А ако пиете между 3 и 4 чаши кафе дневно, то те ще регулират дейността на сърцето, ще подобрят умствената дейност и за учудване на всички – ще нормализират артериалното налягане. Няколко чаши кафе на ден намаляват вероятността да се разболеете от няколко вида рак, Алцхаймер, цироза, диабет от втори тип и депресия.

Кофеинът пък спомага за по-високи спортни постижения, защото засилва издръжливостта при упражнения и гори мазнини. Но и безкофеиновото кафе е полезно, защото при извличането на кофеина другите полезни съставки се запазват.

Йордан Дъбов

И така, какво кафе да изберем?

Потърсихме мнение от Йордан Дъбов и екипа му. Dabov Specialty Coffee са законодателите на микросвета на специалните кафета в България, защото не само първи ни запознаха с тях, но и само те избират кафетата си директно на най-престижното световно състезание – Cup of Excellence, където Йордан Дъбов е единствен българин съдия.

След като посетихме кафе експерта в неговото място за кафе на ул. Любен Каравелов 58 – шоурума на DABOV Specialty Coffee в София, ето какво научихме от него и от баристите.

Вкусно!

На първо място кафето трябва да бъде вкусно – така твърди Йордан, с когото разговаряме на чаша чудесно кафе от Коста Рика, от което е успял да закупи едва 6 чувала или общо 360 кг.

– Вкусните кафета са в ограничено количество в световен мащаб и намирането им и предлагането им на пазара е лимитирано. Вкусните кафета не са масов продукт, точно защото количеството им е ограничено, следователно не можете да ги откриете на рафтовете в супермаркетите.

Къде тогава да открием вкусно кафе?

– При вашия местен пекар на специални кафета – отговаря кафе експертът, който всъщност е и майстор-пекар. – Но, за да сте сигурни, че кафето е наистина специално, информацията за произхода му трябва да е абсолютно прозрачна и изписана на етикета. След като се запознаете с фермера, региона и обработката на зеленото кафе, добре е да попитате и за вкусовия профил и за начина на изпичане.

Избягвайте прегорели кафета. Едно кафе се изпича до прегаряне, само за да се прикрият дефектите на вкуса му. Тези кафета имат нагарчащ вкус или вкус на препечен слънчоглед и предизвикват дискомфорт в стомаха ви.

Знаем, че всеки има различни вкусови предпочитания, но едно е ясно – горчивината е дефект, а не качество. При специалните кафета липсва горчивина – те са плодови, сладки и шоколадови.

Помнете, че ползите идват само с чаша качествено кафе.

– Ние имаме богат асортимент от качествени арабики от цял свят, подходящи за ежедневна употреба и страхотни за подаръци – категоричен е Йордан. – Да не говорим за сорта гейша, който е всепризнат от експертите за най-доброто специално кафе в света.

Имахме късмета да опитаме в пекарната мекия жасминов вкус с нотки на бергамот, така типични за него.

DABOV имат вече 11-годишен опит и всяко кафе, което предлагат, е избрано лично от кафетърсача им Йордан Дъбов.

– Поддържаме близки отношения с всички фермери, от които купуваме кафета – споделя Йордан. – Чувстваме се като голямо семейство. А често попадам и на невероятни вкусове на международни кафе състезания. Нашите баристите тук винаги ще ви ориентират кое кафе би отговорило най-много на вашия вкус. С нас работят и много заведения и магазини, които ценят качеството на продукцията. Можете да намерите DABOV не само в България, защото търсенето на специално кафе в световен мащаб расте. Кафетата ни се предлагат в магазини и кафенета в Австрия, Испания, Германия, Чехия, Холандия, Македония, а от скоро и в САЩ.

Не е ли страхотно – българска кафе пекарна сред световните лидери в бранша?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *