КРАСИВАКрасота

Мравчена киселина – какво представлява и за какво се използва?

Чували ли сте за все по-актуалната напоследък мравчена киселина? Този продукт представлява химичен реагент, който причисляваме към т.нар. едноосновни киселини от карбоксилната група, за които се смята, че са най-безопасни сред мастните киселини. По-интересният въпрос обаче е какво прави тя и как може да ни помогне да бъдем по-здрави и по-красиви?

Когато е в нормални условия, да го кажем така, мравчената киселина е безцветна течност, но с остра миризма. Изключително успешно тя се смесва с диетилов алкохол, етанол и вода. За първи път тя се извлича от учен на име Джон Рей, който още през 17-и век се замисля за потенциала на горските мравки и веществата, съдържащи се в тях. Именно оттам идва и името на продукта – мравчена киселина. През 19-и век тя вече се извлича и по синтетичен път от френски учени, а днес това вече се случва и в промишлени условия. За да могат възможно най-много хора да се възползват от благата ѝ.

Мравчена киселина и нейните антибактериални свойства

Този продукт има страхотен молекулиен състав, който позволява на мравчената киселина да има чудесни антибактериални свойства. Много често можем да я видим като приложение в хранителната промишленост – като добавка Е236. Там тя служи като антибактериален консервант, използващ се при производство на сладкарски изделия, млечни продукти, безалкохолни напитки и фуражи. Мравчената киселина има свойствата да забави процеса на разпад.

Когато говорим за ползи от мравчена киселина, трябва да отбележим, че тя се използва и в текстилната промишленост. Например, тя е част от процеса за боядисване на вълна, действайки като избелващ агент. Освен това, производителите я използват още в пчеларството, в дъбенето на кожа и дори за борба с кърлежите. Говорейки за мравчена киселина, ползи от нея има и за химиците – те я използват като разтворител.

мравчена киселина
Какви са ползите от т.нар. мравчена киселина?

Как помага и в медицината?

За какво се използва мравчена киселина, освен всичко, което вече споменахме? Разбира се, тя заема мястото си и в света на медицината. Разтвори с нея, например, се използват от хирурзите, тъй като тя има отлични антисептични свойства. Влиза в употреба при обработка на операционната зала или оборудването в лабораториите.

Използвайки мравчена киселина, днес фармацевтичната индустрия произвежда различни медикаменти, които имат не само антисептично, но и обезболяващо действие. Тя може да помогне при заболявания като остеохондроза, радикулит, ревматизъм и дори главоболие. Например, този гел-балсам може да окаже съдействие при болки в ставите и мускулите.

Средство за обезкосмяване

Когато говорим за различните ползи от мравчена киселина, трябва да споменем и козметичните такива. Тя може да се използва при процеса на обезкосмяване. Козметиците я прилагат като средство за почистване и овлажняване. Освен това, има ползи от нея и при досадните случаи на акне, както и при ожулвания, и синини. Често я виждаме като съставка при различни мехлеми. Смята се, че тя може да се използва и като средство за забавяне на растежа на космите.

При дамите, както добре знаем, сериозен проблем се явяват космите по лицето. Днес на пазара могат да се открият всякакви продукти от най-модерно качество, които съдържат именно масло от мравчена киселна. Тези продукти могат да помогнат на жените да бъдат по-красиви и съответно по-уверени. Без значение дали в случая жените практикуват епилация, бръснене или използват кремове, продуктите с мравчена киселина могат да се добавят за по-добър ефект.

Съветът на „Хубава Жена“: За качествена лазерна епилация, доверете се на услугата на студио 6th Sense.

Когато мравчената киселина е използвана поне няколко седмици, разбира се – редовно, бързо ще се забележи подобрение. Ще видите, че космите са станали значително по-тънки и трудни за забелязване. Освен това, кожата се дезинфектира, омекотява и успокоява. Поради това не е случайно, че все повече козметици използват тези продукти.

Противопоказания за използването на мравчена киселина

Относно всякакви кремове с мравчено масло и подобни продукти, няма конкретно противопоказание за тяхното използване. Те са напълно безвреден продукт на природата. Трябва все пак да се каже, че е възможно някои хора да изпитат определени алергични реакции към тях. Поради това е добре да прочетете листовката, преди да използвате закупения от аптеката продукт.

Тук трябва да ви напомним, че мравчената киселина може да е опасна, когато е в своето чисто състояние. А колко точно опасна, зависи от нейната концентрация в случая. Според европейските класификации, ако разтворът е до 10%, той може да предизвика дразнене или разяждащо действие. Попадайки върху кожата, ако е в чисто състояние, киселината може да предизвика дори изгаряне. Разбира се, закупувайки продукт от аптеката, такава опасност няма, тъй като той е пригоден за безопасна употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *