ЗДРАВЕ

Проф. Кантарджиев разкри какво да правим при ухапване от кърлеж

Съветникът по здравните въпроси на Столична община проф. Тодор Кантарджиев разкри какво се прави при ухапване от кърлеж.

За съжаление, подобни случаи са ежедневие, както при възрастни, така и при децата. Професорът обясни, че има няколко задължителни неща, които следва да се направят, ако установим, че сме ухапани от кърлеж.

Пред БНР проф. Кантарджиев обясни: „Важно е да направим три неща. Първо – да не пренасят много болести. Второ – веднага да бъде свален кърлежът. Трето – веднага да бъде направена профикалтика – еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията“.

Той успокои, че у нас не се забелязва увеличение на случаите на Лаймска болест – случаите от началото на годината са 30, докато 5 са случаите на Марсилска треска. Професорът изрази надежда, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

Той съветва да не се ходи твърде много в тревните площи. Добре е децата да не се пускат да играят в тревата. Но ако все пак са били там, родителите веднага трябва да ги проверят за ухапвания.

Нещо важно – когато кърлежът е махнат, не бива да се използва йод. Причината е съвсем банална – ухапаното място трябва да се наблюдава в следващите дни. Дали се е стигнало до зачервяване, подуване или каквато и да е друга реакция.

Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев.

„Зимните вируси ни съсипаха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, докато не се подобри времето“, коментира той. По думите му със затоплянето на времето ще започнат и стомашно-чревни инфекции.

Случаите на хепатит се увеличават в края на пролетта, каза още проф. Кантарджиев. Като превенция той отново препоръча добра хигиена на ръцете и комуникациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *