ЗДРАВЕ

Хомеопатия при хрема – помага ли?

Може ли да се използва хомеопатия при хрема и дали наистина помага? Това ще разискваме в настоящата статия.

Появата на хрема (ринит) е един от началните симптоми при простуда или грип. При нея се възпалява носната лигавица и носната кухина. Характерни симптоми са запушен нос, изтичане на секрет от него, често кихане и липса на обоняние повече от един час дневно.

Има няколко вида хрема: инфекциозна – вирусна и бактериална, алергична и неалергична, която може да бъде предизвикана от химични вещества. Понякога може да бъде симптом освен за грип и за заболявания като шарка и дифтерия.

Много често в забързаното си ежедневие хората не обръщат голямо внимание на ринита, смятайки го за не особено тежък проблем. Ако обаче хремата остане нелекувана навреме, възможни са сериозни усложнения.

Какви усложнения може да се очакват при хрема?

Не се ли предприемат мерки при първите симптоми на хрема, тя може да се задълбочи. Лечението ѝ ще бъде много по-продължително, а симптомите ще станат по-болезнени и неприятни.

Възпаление на гърлото и кашлица

Всеки знае от опит, че секретите при хрема се стичат надолу към гърлото. Много са вероятни болките в гърлото поради разпространение на инфекцията.

Друга неприятна последица е кашлицата вследствие на секретите. Особено тежко е състоянието през нощта, когато поради невъзможност за спане със запушен нос, започва дишане през устата и тогава върху пресъхналото гърло попадат много бактерии.

Синузит

Нелекуваната своевременно хрема може да причини и синузит. При него се възпалява лигавицата на околоносните кухини, а това става най-често, след като носната кухина и лигавицата са възпалени. Когато ринитът не се лекува, оттичането на секретите се увеличава, въздухът не може да циркулира, а разпространението на възпалението води до синузит.

Инфекции на ушите

Ако хремата е много силна, тя може да промени дори налягането. Притиска се намиращата се между носа и ухото евстахиева тръба, а това може да причини болезнената ушна инфекция отит.

За да се предпазим от всички неприятни последици от хремата, трябва да се преборим с нея още докато секретите са воднисти и лепкави. Най-добре е да се започне още с появата на ринита.

Прочетете още: Хомеопатия при кашлица – кога и как да я приложим?

Кои са предимствата на използване на хомеопатия при хрема?

Използването на хомеопатични медикаменти помага на организма за укрепване на естествените му защитни механизми. С хомеопатичното лечение се стимулират самооздравителните му сили. Лекарствата могат да се вземат и профилактично, и при различни състояния, включително и ринит.

Използването на хомеопатия при хрема носи следните ползи:

  • Лекарствата са безвредни и не показват странични ефекти, не увреждат носната лигавица.
  • Хомеопатичните средства действат ефикасно и са приложими за всяка възраст.
  • Продуктите не си взаимодействат с други медикаменти, които се приемат заедно с тях.

Въпреки липсата на опасност от прилагането на хомеопатия при хрема, изготвянето на индивидуална терапия трябва да стане от лекар-хомеопат.

Съветът на HubavaJena: За да се сдобиете с първокачествени хомеопатични продукти, последвайте линка и разгледайте продуктите на аптеки „Витания“.

Особено ефективно е лечението с хомеопатични методи на алергичен ринит и сенна хрема.

Алергизиращите полени като домашен прах, акари, косми и пърхот от домашни любимци действат целогодишно. Хомеопатичната терапия помага да се овладее състоянието, като се ограничи натоварването на организма с тежки медикаменти.

При сенната хрема водещо е индивидуалното състояние и терапията се съобразява с индивидуалните симптоми. Тя е щадяща и може да се прилага успешно и като профилактика, и като лечение в изострена фаза на заболяването.

Кога се прилагат най-често хомеопатични лекарства?

С прилагането на хомеопатия при хрема може да се помогне да се преодолее състоянието и да се избегнат усложненията.
Първите симптоми на храма, когато няма температура, е сухият нос, усещането за студ и честите кихавици, особено сутрин.

При разгръщане на болестта се появява обилна и водниста секреция, която разранява ноздрите и горната устна.

Секрецията може да бъде и във вид на слузесто-гноен секрет и дори с жилки кръв.

Изборът на хомеопатични лекарства става според конкретните симптоми, които най-често са:

  • Висока температура, налице са мускулни болки и втрисане, което е знак за грипно състояние и евентуална поява на хрема.
  • Обилен и парещ секрет, като смъденето в носа е силно и предизвиква постоянно кихане. Ако хремата е алергична, очите сълзят, появява се дразнене в гърлото и суха кашлица.
  • Обилна секреция от носа, която се наблюдава и при сенна храма. Синусите и лигавиците са раздразнени и подути.
  • Бистър секрет от носа, а също и гъст лепнещ секрет. Носът е запушен или постоянно течащ.
  • Воднист секрет с редуващо се запушване на носа. Очите са зачервени и в тях има усещане за парене и сълзене.
  • Суха, възпалена или разранена лигавица на носа.

Хомеопатичните лекарствени препарати може да се прилагат под формата на капки, таблетки, спрейове и др. Важното е да потърсите компетентна помощ от лекар още при началните симптоми. Така ще бъдете сигурни, че ефектът от приложената хомеопатия при хрема ще бъде по-бърз.

Ако в хода на заболяването симптомите се променят, се променя и хомеопатичният медикамент. Хомеопатът ще прецени дали да го съчетае с медикамент за локално приложение, или с друг препарат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *