ЗДРАВЕ

Шипове в петата – причини, симптоми и лечение

Наличието на шипове в петата (остеофит) е неприятен и болезнен казус, който за съжаление може да засегне всеки един човек. В тази статия ще си поговорим за този проблем и какви решения бихме могли да потърсим, за да се справим и да си върнем радостта от живота.

Не е вярно схващането, че единствено възрастните хора могат да получат остеофит. Истината е, че никой не е застрахован от подобен проблем, но добрата новина е, че има как да се противодейства.

Какво представляват шиповете?

Сами по себе си, шиповете представляват костни израстъци, които се образуват върху здрава кост. Когато това се случи, те са причина за затруднено и болезнено ходене. Много често се срещат шипове в петата, където в някои случаи се наблюдава и т.нар. възпаление на плантарната фасция. Ако казусът е такъв, пациентите трудно ходят и изпитват всевъзможни проблеми за изпълнение на своите ежедневни дейности.

Най-често шипът се появява на две места – заедно или отделно, в горната и долната част на петната кост. Локализира се между вътрешното и външното кокалче на глезена – в близост до самата основа на Ахилесовото сухожилие.

Прието е, че най-често шиповете се образуват с напредване на възрастта – както и множество други болежки. Срещат се обаче и при млади хора, които имат подобен начин на живот, че прекарват много време на крака. Фактор за появата на шипове може да бъде и наднорменото тегло – дори само няколко килограма в повече могат да благоприятстват за подобен проблем.

Много често шипове в петата се получават и при носенето на неудобни обувки. Така, например, се забелязват често при дамите, които имат навика всекидневно да носят обувки на висок ток. Както знаем, това е красиво, но не е най-доброто за краката ни.

Науката е установила, че предразположени за появата на шипове са хора с еластично ахилесово сухожилие.

шипове в петата

Симптоми на шипове в петата

Това е заболяване, което по обясними причини трудно можем да пропуснем и да не разберем, че имаме. Ето някои от най-често срещаните симптоми:

  • Остра болка през целия ден, но силно изразена сутрин;
  • Болезнени първи стъпки след продължителен покой;
  • Локализирана болка в определена част на петата;
  • Зачервяване и възпаление;

Диагностициране на заболяването

Задължително е да се направи изследване с рентген, което окончателно да потвърди диагнозата – костен шип в областта на петата. Ако случаят е по-тежък, може да има притискане на нерви, което води до по-голяма болка.

Лечение на шипове в петата

Сравнено с минали времена, днес напредъкът на медицината дава нови възможности за лечение на заболяването. Един от начините за това е ударно-вълнова терапия, която ще облекчи болката и ще помогне за възстановяване на походката. В редки случаи може да се стигне и до операция, но в повечето случаи лечението е консервативно и не изисква хирургична намеса. Лекарите ще ви кажат, че част от лечението на шиповете е и укрепване на мускулите на крака – обикновено те са част от проблема. Възможно е да ви се наложи и да носите специални възглавнички за петата – това се прави най-вече в случаи, когато шипът е отдолу на петната кост.

Част от лечението на шипове в петата могат да бъдат:

  • Различни по вид мехлеми;
  • Медикаменти против възпаляване;
  • Специални стелки и възглавнички;
  • Инжекции с кортизон;
  • Мерки за плоскостъпие ако има наличие на такова;

Важно! Ако имате шипове в петата, никога не слагайте лед директно върху кожата – това е противопоказно. Направете го под формата на студени компреси.

При шипове в петата, дразненето може да бъде намалено като повдигаме крака нависоко при всяка удобна възможност за това. Опитвайте се възможно най-малко да натоварвате проблемния крак. Обувките ви също трябва да бъдат максимално удобни. По-честото ходене боси може да помогне за укрепване на мускулите на краката.

шипове в петата

Видове шипове в петата

Трябва да сте наясно, че съществуват различни видове шипове в петата – според тяхната по-конкретна характеристика.

Сред тях можем да изброим:

Дегенеративно-дистрофични

Те се образуват вследствие на възпалителни процеси в ставите. Получава се разрастване и вкостеняване на хрущялната тъкан и следователно – прилепване към задната повърхност на петата. Получава се шип.

Травматични

Този тип шипове в петата се появяват при т.нар. механични травми на костната тъкан, сухожилия и ставна капсула. Когато има скрит възпалителен процес, образуват се шиповете. В някои случаи се образуват и от костни фрагменти.

Ендокринни

В резултат са от ендокринна патология – най-често вследствие на захарен диабет. Костната структура се променя заради хормоналните нарушения, развива се склонност към шипове.

Възпалителни

Този тип шипове в петата се развиват при различни инфекции и възпаления на костната система – случаи като ревматоиден артрит, туберкулоза, бруцелоза и други. Тези инфекции причиняват гной, която от своя страна деформира костта.

Шипове в петата при силни физически натоварвания

Живот, подчинен на постояннни физически натоварвания, също може да доведе до диагноза остеофит. Това, например, се случва при активно спортуващи хора, които често получават травми и увреждания на връзки и сухожилия.

Прием на лекарства при шипове в петата 

Както споменахме, приемът на някои лекарства при шипове в петата не е изключен. Такива, например, могат да бъдат противовъзпалителни медикаменти с външно приложение. Те ще овладеят възпалителния процес и ще помогнат за неутрализиране на болката. Примери за такива медикаменти са индометацин, диклофенак и волтарен. Нанасят се върху чиста подсушена кожа няколко пъти дневно. Ако имаме късмет, активната съставка ще се натрупа в меките тъкани и това ще доведе до облекчение. 

Ако лекарствата не са достатъчни за конкретния случай, най-вероятно лекарят ще наложи лечение с инжекции. В много от случаите се инжектира хидрокортизон или кортикостероиди.

Народна медицина при шипове в петата 

Разбира се, народната медицина може да бъде полезна и в този случай. Все пак, в миналото хората са се облекчавали без да имат достъп до съвременните лекарства. В случая народните илачи могат да бъдат използвани като допълнение към назначената от лекаря терапия.

Билковите вани могат да бъдат полезни при шипове в петата. Могат да се използват различни билки и етерични масла от определени растения. Примери за такива са невен, лайка, мента, дъбова кора, розмарин, борови връхчета и др. Могат да се използват самостоятелно, а може и под формата на различни комбинации. При шипове в петата много хора прибягват до компреси от мед и намачкан зелев лист.

Както споменахме, студените компреси също могат да помогнат при шипове в петата. Крио процедурите обаче не бива да бъдат продължителни. Използвайте лед или продукт от фризера. Можете да опитате още с настърган картоф или ряпа.

Профилактика

Не забравяйте, че за повечето заболявания можем сами да си правим профилактика, за да намалим шанса да ги “хванем”. В този случай това също е така.

Ако имате висок надлъжен свод на ходилото, например, противопоказно е да носите тънки и много високи токчета. Ако имате плоскостъпие, не забравяйте специалните стелки – те са задължителни във вашия случай. През по-голяма част от годината се препоръчва да носим отворени обувки и да следим за килограмите си. Последното, разбира се, е свързано с куп други заболявания от всякакво естество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *