Йога за начинаещи – какво трябва да знаем?

Повечето хора, които никога не са практикували йога, си мислят, че всичко се свежда до няколко трудни пози и баланс. За това и много начинащи са обезпокоени, че ще бъде прекалено трудно и непосилно за тях да напредват и да изпитват удоволствие от тренировките. Едно от най големите притеснения на хората, които тепърва започват, е дали биха могли да бъдат достатъчно еластични, за да изпълняват повечето пози, или дали могат да се задържат дълго, правейки ги.

Но за щастие на всички тези ентусиасти, това не е най-важното, нито пък и е целта на йогата. Тя е естествен процес за обединение на духа, постигане на вътрешно спокойствие и познание върху тялото. За целта се използва най-вече дишането и съзнанието. 

Хората, които изпитват дискомфорт от това, че като попаднат в групово занимание ще има по-напреднали от тях, или не се чустват удобно в собствените си дрехи или килограми, не трябва да имат предразсъдъци или страхове. Точно това е целта на йогата – да накара всеки да е щастлив от това, което е, и да изпита вътрешно удоволетворение и релакс.

Първи стъпки в йогата

Много хора си мислят, че могат да отворят интернет и от различни инструктажи да практикуват йога у дома. И това наистина е така, но се препоръчва първоначално да започнете под ръководството на някой доказан професионалист. Така той ще може да ви обясни кои са най-важните техники и ще може да следи и да коригира техниката ви, ако това се налага. Целта на всичко това е да ви предпази от евентуални травми, вследствие на неправилно изпълнение на упражненията. Най-вероятно повечето пози и техники биха били напълно непознати за начинаещите и трудни за изпълнение с използване единствено на видео инструктаж. Всички знаем колко е важен първоначалният опит от започването на нещо ново. Затова това си дайте шанс да изпитате йогата в пълния ѝ потенциал.

йога за начинаещи
Ако тепърва започвате с йогата, препоръчва се да стартирате с треньор

Облекло

Облеклото е много важно при подобен тип тренировки, тъй като повечето упражнения са в различни пози. Те изискват удобни и еластични дрехи. Избягвайте да носите дънки, колани, бижута и вскакъв тип аксесоари или официални дрехи, защото можете да изпитате сериозен дискомфорт.

Хранене

Много професионалисти препоръчват да се практикува йога на празен стомах. Препоръчва се да се храните не по-късно от 3-4 часа преди сесията, защото пълният стомах може да намали гъвкавоста ви и да забави метаболизма и изхвърлянето на токсини. Консумацията на вода преди тренировка обаче е доста важна и се препоръчва поне два литра да бъдат приети през деня, но не непосредствено преди това.

Подготовка за тренировка

Повечето хора, които не са имали опит с каквито и да е тренировки, най-верятно не знаят, но загрявката е от много голямо значение. Особено ако ежадневието ви не е особено динамично и работите в офис, например. Тялото ви има нужда от адаптация и ако започнете директно с упражнения, може да подейства шокиращо на организма и да доведе до травми. Затова се препоръчва дълга загрявка, докато не се почуствате готови да започнете. Хубавото е, че ако посещавате групови занятия с опитен треньор, той би следвало да ви даде всички необходими насоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *