СВОБОДНО ВРЕМЕ

Йога пози за начинаещи срещу болки в гърба

Болките в гърба се случват често и нека си го кажем направо – чувството не е никак приятно. За щастие, има някои трикове, които могат да ги облекчат и да ни накарат да се почувстваме по-добре. Едни от тях са онези йога пози за начинаещи, които ще ви представим в следващите редове. Сигурни сме, че правейки ги всеки ден, вие ще почувствате сериозно облекчение.

Йога е вековно учение, което обогатяваха духа и подпомага тялото да бъде здраво и силно. Не е случайно, че стотици милиони хора по целия свят практикуват йога всеки ден. Известно е, че практиката може да помогне и при перманентни болки, включително в гърба и врата.

Следните позиции, които ще ви представим, не са никак сложни за изпълнение и сме сигурни, че рано или късно ще доведат до подобрение. Вземете си една йога постелка и вижте внимателно. Някои хора отбелязват подобрение още след третата тренировка и казват, че вече се чувстват значително по-добре. Благодарение на упражненията, тялото заяква, а мускулите стават по-функционални. Също така, много е вероятно да започнете да спите по-качествено и да се възстановявате по-добре. Най-важното е, че болките в лумбалната и шийната област могат да изчезнат.

Йога пози за начинаещи срещу болки в гърба

Поза за релаксация

йога пози за начинаещи

Седнете, като кръстосате краката си по стандартния начин – „по турски“. Ще усетите как гръбнакът ви се отпуска и удължава. Използвайки краката си за опора, можете леко да се протегнете нагоре. Сега останете в това положение за няколко минути. Опитайте се да дишате възможно най-равномерно, както и дълбоко. Така ще промените „настройката“ си и ще се подготвите за серия от ефективни упражнения, които предстоят. Ще видите, че ще намалите и нивата на стрес.

Навеждане напред

йога пози за начинаещи

Сега, сядайки, изправете краката пред вас. Съвсем бавно се опитайте да достигнете до върха на пръстите си. Тук фокусът следва да „падне“ върху самото разтягане, докато сте в процес на издишване. Ще усетите как сухожилията и мускулите на краката ще станат по-гъвкави и ще работят активно. Направете поне пет повторения.

Поза на дете

поза на дете

Заставайки на колене, опитайте се да ги разтворите на ширината на коленете. Ръцете трябва да се държат зад торса. Наведете се бавно напред, като спуснете главата си до земята. Сега, в тази спокойна позиция, опитайте да останете поне 3-4 минути. Няма проблем да си взимате кратки почивки. Следете дишането да е дълбоко и равномерно. Трябва да усетите как гърбът ви „релаксира“ и се отпуска.

Усукване

йога пози за начинаещи

Поставете дясната си ръка върху лявото коляно, а лявата – „заключете“ зад тялото. Завъртете се бавно наляво. Главата завъртете заедно с тялото – опитайте се да погледнете вляво от вас. Тук опитайте дишането ви да е възможно най-дълбоко. След това бавно се върнете в изходна позиция. Трябва да почувствате как костите ви се разтягат, особено страничните коремни мускули и тези на бедрата. Същото упражнение направете и с другия крак.

Позата на богинята

Легнете по гръб, а след това огънете коленете си и съберете заедно стъпалата. Ръцете трябва да си стоят „свободни“ встрани от тялото. Дишането трябва да е равномерно, а бедрените мускули – максимално разтегнати. Би било добре да усетите разтягането възможно най-много. Останете в позиция толкова време, колкото можете и ви е удобно. Не е нужно много – дори две минути могат да са достатъчни.

Краката на стената

йога пози за начинаещи

Още една от различните йога пози за начинаещи, които ви представяме днес и които могат да облекчат болките в гърба. Повдигнете краката си и ги поставете на стената. Торсът трябва да е отпуснат, както и ръцете. Прекарайте така около три минути. Целта е да прогоните лошите мисли от ума си и да успокоите съзнанието. Ще видите как иначе напрегнатият ви гръб започва да си почива.

Поза свободен вятър

йога пози за начинаещи

Лягайки по гръб, сгънете коленете си, а глезените – кръстосайте. Ръцете поставете на коленете и ги хванете добре. Тук трябва да усетите разтягане в областта на бедрата и гърба. В началото вероятно ще ви е малко трудно, но с времето ще се почувствате дори приятно, правейки това упражнение. Ще усетите, че тази поза облекчава гръбнака от ежедневното натоварване. Не забравяйте дълбокото дишане.

Гълъб

поза гълъб

Заставайки на четири крака, поставете ръцете на ширината на раменете. Лявото коляно трябва да бъде изнесено напред, поставяйки го между ръцете си. Другият крак изнесете назад, изправяйки го. Сега наклонете тялото си напред, измествайки центъра на тежестта над лявото коляно. Задръжте за около минута, а след това опитайте с другия крак. Това упражнение сериозно помага при болки в краката и подуване. Може да помогне и при мускулите на гърба.

Прочетете още: Упражнение „Мъртва буболечка“ – стяга корема и укрепва мускулатурата

Поза за събуждане

йога пози за начинаещи

Лягайки по гръб, ръцете трябва да са широко разтворени. Дясното коляно поставете до гърдите, а целият торс завъртете наляво, докато гърбът е изправен максимално. Около три минути останете в тази позиция, след което повторете от другата страна. Ще видите, че тази поза е доста полезна за хората, които имат болки в гърба или в областта на опашната кост.

Поза риба

йога пози за начинаещи

Сега отново легнете по гръб. Ръцете си поставете зад бедрата. Гърдите повдигнете бавно нагоре, накланяйки главата си назад. Дишането трябва да бъде премерено. След това бавно се спуснете надолу.

Е, това са някои от упражненията, които ви препоръчваме, особено при болки в гърба и врата. Ще видите, че ще се почувствате така, сякаш току-що сте родени. Умората ще изчезне, мускулите ще заработят, а гръбнакът ще се изправи. Кажете „чао“ на болките, главоболието и лошия сън. Пожелаваме ви успех!

Не пропускайте да ни последвате във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *