Дрехите, които не трябва да слагаме в пералнята

Колко и да ни е удобно да перем с пералня, има дрехи, чиито материи или специфична изработка не позволяват машинно пране. Съществува риск от деформиране или накъсване на самите дрехи, а също и нанасяне на щети на уреда.

За да не си причините неприятна ситуация като лоша миризма на дрехите, похабяването им или повредена пералня, вижте кои дрехи не трябва да перете с машина.

  • Дамски бански и сутиени

Банелите в сутиените и банските могат да увредят сериозно уреда ви, освен че ще разтеглят тъканта и презрамките. Възможно е да се запуши дренажната тръба, което да доведе до необходимост от ремонт на пералнята. По-добър вариант е да изперете банските и сутиените си на ръка или поне да ги сложите в торбичка в пералнята.

  • Дрехи от естествена кожа ли с пух

Да се перат кожени дрехи в пералня е противопоказно, защото ще се деформират много сериозно от оборотите на уреда.

Пухът по някои дрехи също няма да има предишния вид, а освен това може да запуши и филтъра на пералнята.

  • Дрехи с мъниста, камъни или пайети

Роклите или други дрехи с такива елементи обикновено са от фина материя, която пералнята ще увреди. Освен че ще съсипете дрехата, самият уред също ще понесе щети. Мънистата, камъчетата или пайетите могат да запушат или повредят пералнята. По-добре перете такива дрехи на ръка или използвайте химическо чистене.

  • Дрехи, замърсени с бензин, керосин и др. подобни течности

Ако професията на член от семейството ви е такава, че по работните му дрехи често има петна от бензин, автомобилно масло и др. запалими течности, не рискувайте да ги перете в пералнята. Петната няма да се изчистят добре, а освен това, макар и малък, има риск от запалване при контакт с перилния препарат. Може да изперете подобни дрехи в пералнята впоследствие, след като сте ги накиснали във вода и сте ги изпрали на ръка със сода или подходящ препарат.

  • Дрехи с косми от домашни любимци

Ако по някоя от дрехите ви като панталон, сако и др. забележите косми от котката или кучето си, при пране в пералнята те може да доведат до запушване на дренажните помпи. Първо ги почистете с четка, за да сте сигурни, че няма да причинят някаква повреда на пералнята.

  • Дантелени дрехи

Ако имате дрехи от дантела или с дантелена декорация, е много рисковано да ги перете в пералня, защото дантелата е деликатна материя. Изперете ги на ръка, без да ги усуквате и изстисквате, а ако все пак искате да използвате пералня, нужна е най-леката програма.

  • Вълнени дрехи

Дори да перете вълнени пуловери, жилетки и др. на ниски градуси в пералнята, твърде е възможно на намалят много размерите си. Понеже са чувствителни по отношение на температура и центрофуга, накиснете ги в хладка вода и използвайте за пране специални препарати.

Други дрехи, които трябва да избягвате да перете машинно, са сака и якета, както и аксесоари като шапки с козирки и вратовръзки.

С правилна грижа за дрехите ще ги запазите здрави и с добър външен вид, а пералнята ви ще има по-дълъг живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *