СВЕТСКИ

Пиперливият вкус на Hell’s Kitchen

Hell’s Kitchen безспорно е един от най-популярните състезателни кулинарни формати в световен мащаб и без съмнение голяма част от успеха му се дължи на личността на Гордън Рамзи, който е негов създател. Рамзи е носител на множество телевизионни и кулинарни награди, но това, с което най-много спечели слава, са избухливият му нрав и груб език. 

Този негов характер се е превърнал в запазена марка, както за него, така и за Hell’s Kitchen, но е и в основата на много критики към него и предаванията му. 

Много зрители намират избухливостта, виковете, псувните и личните обиди, които Гордън Рамзи ръси щедро в ефир, за отблъскващи и че подобно поведение не бива да бъде показвано по телевизията, нито толерирано или адмирирано. Други се възмущават от това, че Hell’s Kitchen се захранва от най-ниските човешки страсти, а напрежението и стреса, които се създават, нямат никаква градивна или обучителна стойност. 

Прочетете още: Кой ще спечели Hell’s Kitchen България за 2020 г.?

Стига се до там, че един известен кулинарен критик нарича Рамзи „прекрасен готвач, но просто второ качество човек“. Освен това предаването неведнъж е обвинявано, че конфликтите и проблемите в него са изфабрикувани и че всичко се движи по сценарий, въпреки риалити формата.

Макар че не липсват критици на Hell’s Kitchen и Гордън Рамзи, световният успех на шоуто, това, че повече от 15 години е в ефир и множеството получени награди, ясно показват, че феновете на предаването са повече от противниците му. В почти 20 страни създават своя версия на формата, като в повечето се запазват основните му характеристики. 

Интересно е, че в родната на Рамзи и Hell’s Kitchen Великобритания, предаването има едва четири сезона, като само в първия участва Рамзи и всеки сезон има различен формат и водещ. Най-голям успех има американската версия на шоуто, която вече има 18 сезона. В нея се затвърждава познатият ни формат от два отбора, син и червен, разделени на мъже и жени, като за разлика от великобританската версия, където участниците са известни личности, тук участниците са непознати лица, борещи се за шефско място и парична награда. В отборни и единични битки участниците се елиминират, докато не се излъчи един победител.

Прочетете още: Гергана Петрова от Hell’s Kitchen – коя е тя?

За трите си сезона в България Hell’s Kitchen, или „Кухнята на ада“, също си спечели много фенове и е едно от най-успешните риалити предавания в родния ефир. Българската версия по никакъв начин не изневерява на форма̀та на предаването и не лишава зрителите от напрегнати моменти и оспорвани битки. Както в чуждестранните варианти и тук водещият задава острия тон на цялото предаване и в тази роля се е превъплътил шеф Виктор Ангелов. Той е един от най-признатите български готвачи и е добре познат на зрителите още от участието му в „Мастършеф“. Подобно на Гордън Рамзи, шеф Ангелов не пести виковете и оценките си за участниците, но сам признава, че в собствения си ресторант е по-умерен, но не и по-малко взискателен и безкомпромисен към грешките и липсата на перфекционизъм. Той смята, че високият тон може да бъде продуктивен и показва, че човек не е безразличен към хората и случващото се около него, което е изключително важно за една кухня, където отборния дух трябва да е много силен, защото иначе тя не би могла да функционира.

Дали ще го отрече напълно, или с нетърпение ще очаква следващия сезон, човек просто не може да остане безразличен към Hell’s Kitchen.

Прочетете още: Соня Янкова от Hell’s Kitchen – коя е тя?

Автор: Цветомира Младенова

One thought on “Пиперливият вкус на Hell’s Kitchen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *