Омазнен черен дроб – какви храни да консумираме?

Много хора биват диагностицирани с омазнен черен дроб, без дори да са го подозирали. Това не е изненадващо, тъй като за това състояние обикновено няма симптоми. Изненадата при чуване на диагнозата обаче винаги е голяма.

А тази диагноза, сама по себе си, не трябва да бъде подценявана. Ако не се погрижим за настъпилите усложнения, това може да доведе до състояния като неалкохолен стеатохепатит, което от своя страна води до чернодробна недостатъчност.

За да предпазим черния си дроб от увреждане, едно от ключовите решения е да се откажем от нездравословния начин на живот – лошата храна и приема на твърде много алкохол. Проучванията сочат, че неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМЧБ) е обратима, но само ако сами си помогнем. В тази статия ще ви представим някои от храните, които трябва да консумирате при проблеми с черния дроб.

Зеленчуци

Един от очевидните отговори. Зелените листни зеленчуци и кръстоцветните зеленчуци имат високо количесто антиоксиданти и микроелементи, които са съществено важни за организма. Освен това, те подобряват метаболизма и храносмилането. Ако страдате от омазнен черен дроб, тези зеленчуци могат да ви помогнат да отслабнете, което от своя страна ще намали мазнините. Да не забравяме и едно от най-важните качества на зеленчуците – те са богати на фибри. Известно е, че голяма част от хората страдат от липса на достатъчно фибри, без дори да го осъзнават.

Орехи

Орехите са полезни ядки, които наистина могат да ви помогнат при подобен проблем. Те съдържат здравословни мазнини, полезни витамини и минерали. Редовното им похапване помага на функцията на черния дроб.

Сьомга

Сьомгата е скъпа риба за нашия стандарт на живот, но когато имате възможността, похапвайте от нея. Тя има богато количество на омега-3 мастни киселини, които имат множество ползи за здравето. Една от тях е намаляване на натрупването на мазнини около черния дроб.

сьомга
Сьомга е една от полезните риби при случай на омазнен черен дроб

Авокадо

Авокадото стана изключително популярно в последните години, като все повече хора започват да го консумират. И причини за това не липсват. То е не само вкусно, но и много полезно за здравето. В него се съдържат полезни за черния дроб мастни киселини, а освен това е богато и на антиоксиданти.

Слънчогледови семки

Свикнали сме да похапваме слънчогледови семки за забавление, но всъщност те крият и някои страхотни ползи за здравето. Те помагат и при омазнен черен дроб, защото имат голямо количество витамин Е. Освен това понижават възпалителните процеси и помагат за подобрение на чернодробната функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *