СЕМЕЙСТВО

Настолните игри – забавление у дома за цялото семейство

Интересно е как нещата бързо се променят – до преди няколко седмици един от основните стремежи на хората беше да прекарват колкото се може повече време навън, далеч от офисите и градовете, да общуваме повече с околните и да пътуваме, колкото можем повече. Но заради ситуацията с коронавируса, основният призив към хората в момента е „стойте си вкъщи“, а най-ефективният метод за борба със заразата се оказа социалната изолация.

Това изправи голяма част от обществото, особено семействата с деца, пред една нова ситуация, която нарушава досегашния ритъм на живот и комуникация в дома. Родители и деца, които са разполагали с ограничено време едни за други заради работа, училище и други задължения, сега се оказват затворени заедно вкъщи.

Възможно е новата ситуация в семейството да доведе до напрежение поради невъзможността да се извършват любими занимания, до скука заради новия ред, който трябва да се създаде и спазва у дома.

Но въпреки всичко, трябва да сме позитивни и да видим положителната страна на нещата, и дори да се опитаме да извлечем полза от ситуацията, в която сме поставени. Можем да използваме принудителното стоене вкъщи, за да пообщуваме с децата си повече, да се забавляваме с тях, макар и на закрито, а не да мислим какво не можем да правим и какво изпускаме.

Един прекрасен, но като че ли позабравен начин да направим това, са настолните игри. Ето и нашите предложения, които гарантират няколко забавни часа за цялото семейство.

„Не се сърди, човече“

Тази игра е добре позната на всички ни и сигурно всеки от нас я има вкъщи, забравена в някой шкаф. Тя е подходяща за всяка възраст, защото правилата са елементарни и основно се разчита на късмета на играчите, но точно заради това някой може да остане много разочарован и да приключи играта сърдит. Въпреки това, със сигурност ви гарантира забавление.

не се сърди човече

„Дженга“

Тази игра с екзотично име може и да не е позната на повечето българи, но определено заслужава нашето внимание. Играта е британска, но името „дженга“ произлиза от суахили и означава „строя, построявам“, в което се и изразява същността ѝ. Играта се състои от 54 дървени плочки, с които в началото се построява плътна кула по определен начин. Всеки от играчите, когато е на ред, трябва да извади една плочка от кулата и да я постави на върха ѝ. Целта е да се построи възможно най-висока кула, като победител е този, който последен успешно е поставил плочка, преди кулата да се срути. „Дженгата“ може би ще затрудни най-малките, но със сигурност и те ще се забавляват с нея.

„Уно“

„Уно“ е игра изцяло с карти, чието име също показва основната цел на играта. Името идва от испански и италиански и означава „едно“, като победител в играта е този, който пръв остане без карти, а когато играч остане само с една карта, трябва да извика „Уно!“, преди някой друг да го е направил. Играта има малко по-сложни правила от „Дженга“ и „Не се сърди, човече“, изисква повече концентрация и бързи реакции от играчите, затова може да не е много подходяща за най-малките.

„Диксит“

„Диксит“ също е игра с карти, но за разлика от „Уно“, има и табло с пионки, на което се отбелязват точките. Играта има 84 карти с прекрасни илюстрации на различни художници, на базата на които „разказвачът“ прави асоциация, а другите играчи трябва да познаят за коя от картите му се отнася тази асоциация. Името на играта идва от латински и означава „той/тя/то каза“. Правилата на играта са елементарни, а по отношение на въображението, което може да се прояви, няма никакви ограничения.

монополи

„Монополи“

Тази игра е може би най-популярната семейна игра в света и вече съществуват много нейни разновидности. Целта на играта е проста – да добиеш пълен контрол над игралното поле или иначе казано: да го монополизираш. Но за това не е нужен само късмет, а и стратегия, и внимателно следене на играта и другите участници. „Монополи“ със сигурност може да увлече и деца, и възрастни, а ако вашето семейство обича този тип стратегически игри, то тогава със сигурност ще хареса и „Каркасон“, и „Катан“.

Дано нашите предложения за игри осигурят на вас и вашето семейство поне няколко часа забавление и приятни емоции, с които по-лесно и неусетно да премине създалата се ситуация.

Автор: Цветомира Младенова

2 thoughts on “Настолните игри – забавление у дома за цялото семейство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *