ЗДРАВЕ

Акад. Богдан Петрунов: 70% от хората ще се заразят с коронавирус

Академик Богдан Петрунов даде интервю пред ПИК, в което известният медик обсъди моментната пандемия от COVID-19. Ситуацията в цял свят е изключително напрегната, а в България включително бе наложено и извънредно положение.  Болните у нас са почти 200, а починалите вследствие на заразяване с коронавирус са трима.

Акад. Петрунов посочи, че очаква около 70% от населението да се зарази с коронавирус. Но подчертавайки, че заразен и болен не е едно и също в случая.

„Първо, искам да кажа, че според мен няма никаква изненада в развитието на пандемията. Тя се развива точно, както се очаква – с постепенно засягане на все повече и повече хора. И аз, както се смята в целия свят, мисля, че не по-малко от 50 процента от населението ще бъде заразено. Подчертавам – не болно, а заразено. Може и повече – 60, 70 процента. Но това е неизбежно. И както се казва, докато има суровина, докато има материал, огънят ще продължава. Тъй че ние не можем да очакваме нищо особено друго да се случи, освен по бавно развитие и да премине тази вълна. В този смисъл не виждам никаква изненада“, заяви акад. Петрунов пред ПИК.

Той добави: „По отношение на починалите болни, трябва да подчертая, че ние още не можем да кажем, че те са починали от коронавирус. Двамата от тях са възрастни хора с тежки съпътстващи заболявания. И с инфаркт, и с инсулт. Затова не можем да кажем стопроцентово, че само коронавирусът е виновен. Вероятно той е бил отключващият момент, стимулирал е развитието на процесите, но това са хора с тежки, хронични заболявания. Така че и по отношение на смъртността има още много неща да се изясняват в течение на годините и в бъдеще, когато се анализират данните от цялата тази пандемия. Но наистина, това се потвърждава най-генерално, около три процента се предвижда да е смъртността.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *