СЕМЕЙСТВО

Педагогът Виолета Ламбева със съвети по време на извънредното положение

Според педагога Виолета Ламбева от ЦОП, гр. Левски, не можем да променим създалата се ситуация, но можем да променим отношението си към нея. Да бъдем креативни, да освободим въображението си, да си създадем нови хобита, полезни и интересни занимания, да разширим представите си за света, да отдадем нужното внимание на близките си. Ето нейните предложения, с които можем да подобрим престоя си у дома. 

  1. Езикови гатанки

Игра с фразеологизми, пословици, поговорки, идиоми и техните значения. Играта насърчава любопитството и се усвояват нови знания. В тази игра може да се включи всеки член от семейството. 

За целта трябва да се избере фразеологично словосъчетание, пословица или поговорка и да се предложи на участниците да назоват приблизителния смисъл, с който се използват. Например „Дим да ме няма“– изчезвам от някъде бързо и безследно; „Ни лук ял, ни лук мирисал“ – спотайвам се, правя се на невинен; „През куп за грош“- небрежно, немарливо; „Наливам масло в огъня“ – подбуждам, надъхвам някого, за да извърши нещо; „Пет пари не давам“ – никак не се грижа, не се интересувам, нехая. 

За да се разбере скритото послание, трябва да се вникне в смисловото значение на всяка една дума и да се открие народната мъдрост. 

  1. Пътешествай по суша и вода 

Изработете атлас на всеки континент и отбележете държавите, намиращи се на територията му. Научете нещо повече за света.

Древните картографи са изобразявали земните контури като са използвали само своето въображение и художнически умения. Днес технологиите ни облекчават. 

Направете проучване и отбележете столици, големи реки, планини и др. според вашите предпочитания. Ако океаните са ви добре познати, то моретата и тяхното местоположение ни е по-малко известно – проучете ги и ги отбележете. 

А защо не откриете кои са най-големите и дълбоки езера в света, може да включите и водопадите, най-големите острови на планетата и какво ли още не. 

Може да презентирате. Развивайте уменията си.

Това проучване ще разшири и обогати познанията ви по география и икономика. Не спирайте да бъдете любопитни към света, които ни заобикаля.

Прочетете още: Настолните игри – забавление у дома за цялото семейство
  1. Логически задачи и игри 

Освен че са забавни, те са много полезни за развиване на логическото мислене. Могат да се ползват от малки и големи. Поднесете ги по най-подходящия и забавен начин на близките си. Включете се всички в разбулване на загадките. 

  1. Седмично меню

Създайте хранително меню за всеки ден от седмицата. Съобразете го с изискванията за здравословно хранене и вкусовете на членовете от семейството.

Не пропускайте да запознаете децата с правилата за етика и култура на хранене. Създайте навици и умения за подреждане и ползване на приборите. Изграждането на навици за здравословно хранене продължава през целия живот, споделя още педагогът Виолета Ламбева.

Прочетете още: Парти за рожден ден в режим на изолация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *