КРАСИВАКрасота

Кои храни да избягваме при проблемна кожа?

Сияйната и гладка кожа е мечта на всяка жена и докато едни я имат по рождение, други се борят с месеци, понякога с години, за да достигнат онова нейно състояние, в което да не се притесняват да я покажат без грим.

Обикновено търсим причината за несъвършенствата някъде извън нас, а най-често виновник излиза гримът, който използваме. Казваме си, че кожата ни не може да „диша“ от пластовете грим, с които сме я покрили. Само че повърхностните слоеве на кожата не дишат. Правят го само най-дълбоките като извличат необходимите им вещества от кръвоносната ни система – оттук излиза, че е много по-важно как се храним и какво поставяме в тялото си, отколкото какво слагаме върху лицето си.

Всъщност има някои храни и вещества, които доказано не се препоръчва да присъстват активно в менюто на дами с проблемна кожа, защото много често акнето идва от вътрешен проблем, не от външен. За да разберете как правилно да третирате вашата кожа, най-важната стъпка е да се консултирате  с дерматолог, но все пак хвърлете поглед на нашия списък от продукти, които често се оказват, ако не виновник, то поне съучастник на лошото състояние на вашата кожа:

Мляко и млечни продукти

Това едва ли е изненада за някого. Млякото е провъзпалителен продукт, който може да влоши кожни състояния като акне, розацея или екзема. Смята се, че то съдържа прекурсори на хормони, сред които андроген и ендроген. Завишените нива на тези два хормона са главни причинители на хормоналното акне, затова ако страдате от несъвършенства, пробвайте се да сведете консумацията на мляко и млечни продукти до мининум. Алтернатива на чистото мляко може да бъде бадемовото – цената му е малко по-висока, но пък вкусът му напълно я оправдава.

Рафинирани въглехидрати

Може би сте чували, че голямото количество  въглехидрати не влияе благоприятно на кожата ни, но сигурно се чудите защо? Причината отново се свежда до хормони, само че този път става въпрос за хормона инсулин – повишените нива от него могат да доведат до свръхпроизводство на себум, който съответно да запуши порите ви. Затова не прекалявайте с храни с висок гликемичен индекс (такива, които повишават нивата на кръвната захар) като бял хляб, паста, бял ориз и картофи (изключение е сладкият картоф), а ги разнообразявайте, например вместо бял ориз, може да пробвате кафяв.

Трансмазнини

Това отново едва ли учудва някого. Освен че са изключително вредни за сърцето, тези мазнини не влияят и благоприятно на кожата, тъй като стимулират производство на себум и водят до образуването на черни точки и на пъпки. Храни с високо съдържание на трансмазнини са освен бисквитите, чипса, вафлите, но и маргаринът, растителната сметана и почти всички готови пакетирани закуски. Избягвайте такъв тип храни, за да залъжете глада си – заменете ги с плодове или с черен шоколад, а вместо маргарин, може да използвате масло.

За здрава и чиста кожа, а и за добро общо състояние като цяло, хранете се разнообразно. На всички ни се прияжда от време на време нещо по-вредно, но е важно да не прекаляваме и да намираме здравословни алтернативи.

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *