РЕЦЕПТИ

Най-вкусното агнешко месо за Великден

Великден, 1 май, Гергьовден, 24 май – нарежда се цяла плеяда от важни дати, за които на трапезата ни хитът е агнешкото. През пролетта то е най-крехко и сочно, поради което е и най-предпочитано.

По стара традиция на тези хубави празници агнешкото е на особена почит. Обаче за неговото сполучливо приготвяне съществуват известни тънкости и правила, които трябва да знаем.

Как да изберете агнешкото месо?

Най-вкусно е месото от младо агънце.

Обичайно овцете се агнят през януари и февруари. Докато малкото все още бозае мляко от майката, то е агне. Когато започне да пасе трева и да яде фураж, вече го смятат за шиле. Прехвърли ли една година, става овца.

Когато избирате агнешко месо, трябва да гледате цвета на мазнината му. Ако тя е бяла, агънцето е младо и месото му ще бъде великолепно на вкус. Но ако маста му е жълтеникава на цвят, вие купувате шиле. А месото на шилетата е по-жилаво и когато го опечете, ще има тежката миризма на лой.

Ако си вземете цяло агне, най-добре е живото му тегло да не надвишава 20 – 24 кг, а нето не трябва да надхвърля 8 – 9 килограма.

Прясното агнешко не бива да държите в хладилника повече от 2 – 3 дни.

Дълбоко замразеното сурово месо е необходимо да бъде напълно размразено, преди да го готвите. Затова го извадете от фризера и го оставете да пренощува на стайна температура, преди да го подложите на термична обработка.

Как ще наготвите агнешкото?

Разбира се, агнешкото става божествено на чеверме или опечено в пещта. Но при стандартните условия вкъщи съвременната домакиня разполага с електрическа фурна.

Подходящи за печене са агнешкото филе, котлетите, бутчетата.

Задушени са много вкусни плешката, вратът и коремната част. Кайма може да се приготви от бутчето.

Агнешкото си има свой специфичен аромат и не се нуждае от прекалено много подправки. Те само ще убият натуралния му вкус и накрая може да се получи така, че да не усетите какво всъщност ядете.

агнешко
Добре приготвеното агнешко месо е истинско произведение на изкуството.

Когато порциите са нарязани и приготвени за печене, е достатъчно да ги натрием с малко зехтин или олио, с червен и черен пипер, и с малко сол. После наливаме в тавата съвсем малко вода, покриваме с фолио и печем в предварително загрята фурна не повече от 2 часа.

Тези, които държат да използват букет от подправки, могат да приложат различни комбинации с джоджен, риган, мащерка, розмарин, кимион, чесън и др. Те се нарязват на ситно и с малко масло се втриват по цялата повърхност на месото. След това то се увива във фолио, оставя се една нощ в хладилника, за да попие хубаво различните миризми.

Друг метод за подправяне е шпиковането: по месото се правят разрези с върха на ножа и се пълнят с подправки. То трябва да престои, за да ги поеме.

Какви подправки ще изберете, зависи от индивидуалните ви предпочитания. Но в никакъв случай не трябва да го солите предварително! Солта се слага непосредствено преди печенето, защото иначе тя изсушава месото.

На каква температура и колко време ще го печете, зависи от това колко мазно е то. По-тлъстите меса се пекат на 160 – 170 градуса първите 15 минути, след което фурната се усилва на 175 градуса.

Ако прекалим с времето за печене, има опасност месото да стане сухо и неприятно твърдо.

След като извадите опеченото месо от фурната, не бива да бързате със сервирането. Трябва да му дадете малко време, оставяйки го в тавата с фолиото за 15 – 20 минути. По този начин отделените на повърхността сокове ще попият навътре в месото и ще му придадат още по-добър вкус. Така то ще е толкова крехко, че ще се топи в устата!

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *