Какво се случва с организма ни, когато пием вода от обикновени пластмасови бутилки?

Не е тайна, че удобните и евтини пластмасови бутилки са изключително вредни както за здравето, така и за околната среда. Водата, престояваща в тях, има способността да поема всичко токсично, което канцерогенната пластмаса излъчва. Отлаганията, която такива бутилки изпускат в течността, се трупат всеки ден и водят до тежки болести, а разлагането на този вид пластмаси в природата трае хиляди години.

В повечето държави по света те са строго забранени, като на тяхно място се използват или стъклени, или такива, направени от специална безвредна пластмаса. У нас също започва да се говори все повече за това, че повторното използване на голяма част от пластмасовите бутилки за вода е в ущърб на здравето. Вредните вещества, отделяни от тях, могат да блокират някои жизненоважни процеси, да предизвикат сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, както и да повлияят на развитието на организма и дори репродуктивните му функции, предизвиквайки увреждане на щитовидната жлеза. Солидна част от пластификаторите и химикалите, които съдържат бутилките, се отделят в самата течност и оттам попадат директно в организма.

Интересен и съвсем нов факт е, че в подкрепа на вредните последствия от нискокачествената пластмаса, на 18 декември 2018 година Европейският парламент гласува решение, с което забрани използването на пластмаси за еднократна употреба и насочи потребителите именно към качествени продукти за многократно използване.

За съжаление, безсъвестни производители продължават да изработват пластмасови бутилки от най-вредните материали, просто защото са евтини. А когато става дума за деца, няма как да останем безразлични към това какви пособия използват. Също така, когато спортуваме, не е приятно да узнаем, че всъщност рушим здравето си чрез пиене от обикновена пластмасова бутилка и в действителност не знаем какво попада в организма ни…

За щастие, решение на този проблем има. На пазара вече се предлагат 100% безвредни бутилки за вода и други течности, които също са леки, но материалът, от който са направени, не съдържа вредни съставки. Това са т. нар. BPA, BPF и BPS –free. бутилки за вода и течности. Създадени с мисъл за здравето и екологията, по някои от своите показатели те са по-добри от стоманата и стъклото. За разлика от обикновените пластмасови бутилки, нямат никакво вредно влияние върху човешкия организъм и позволяват ефективна и щадяща многократна употреба.

Такъв тип безвредни бутилки за течности можете да намерите в интернет платформата Varrio Sport, която е фокусирана върху спорта и здравословния начин на живот. Там ще октриете едни от най-добрите в света BPA-free бутилки на компанията CamelBak. Детските серии са със специални клапи и дизайни, които няма да останат незабелязани от малчуганите. Също така, можете да получите експертна консултация или допълнителна информация от екипа на сайта, които ще ви помогнат да прецените коя бутилка би била най-добра за вашето дете. А за да достигне идеята до още повече хора и за да успеем заедно да променим средата и възприятията на околните, за цели детски градини и групови поръчки онлайн се предлагат специални ценови условия.

С оглед предстоящите празници, специалната детска линия Eddy Kids впечатлява със свеж дизайн от коледни и новогодишни мотиви. Детските бутилки са специално пригодени за мънички ръчички, имат вградена сламка, лесно се отварят и могат да бъдат почиствани в съдомиялна машина. Всяка детска бутилка може да се вмести в кутия за обяд. Специално бутилките от серията Eddy са направени така, че да не изпускат течност при наклоняване, а гърлата на всички модели са достатъчно широки, за да се пълнят лесно.

Моделите Chute са особено подходящи за спортисти. Те са направени нa пpинципa oтвop зa пиeнe + пoĸpивaщa гo ĸaпaчĸa. Уникалното при новите модели от тази серия е наличието на вгpaдeнa ĸaпaчĸa c мaгнитнo пpиxвaщaнe в oтвopeнa пoзиция, за да не ви се налага да придържате капачката с другата си ръка, докато отпивате. Снабдени са и с удoбнa дpъжĸa зa нoceнe c двa пpъcта.

Здравето е на първо място сред приоритетите ни и всъщност най-важния ресурс, с който разполагаме. След като имаме решение за безопасна алтернатива на ежедневната пластмаса, трябва само да започнем да я прилагаме. Грижата за нас самите е грижа и за околната среда, а оттам – и добра перспектива за един по-здрав и по-чист свят.

Сега вече знаете как да сте още по-здрави и да приемате чиста и здравословна вода. Забавлявайте се активно, а ако искате да научите повече, потърсете съвет от специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *