ЗДРАВЕ

Лидия Ковачева – жената, която ни научи за лечебното гладуване

Лидия Ковачева – една жена, за която си заслужава да си поговорим.

Живеейки в стрес, замърсена среда и консумирайки често нездравословна храна, хората днес започват да увреждат здравето си още от много млади. Токсините и намалената имунна защита, ни правят все по-податливи на всякакви вируси и бактерии, а раково болните са все повече. Настъпва момент, в който едно или друго заболяване атакува организма и тогава търсим лечение.

И макар че всеки от нас според учените има вградени системи като имунитет, ангиогенеза, микробиот, регенерация и защита на ДНК, които ни защитават от болести, понякога те се оказват безсилни и болестта побеждава. 

Но невинаги. Защото има една жена, която доказва със собствената си медицинска история и житейска съдба, че болестите могат да се излекуват по много прост начин – със спазване на природни принципи на хранене и с лечебен глад.

Лидия Ковачева – името й не само в България, но и по света се свързва с метода на лечебното гладуване. Със своята система за гладолечение тя спасява себе си от тежки хронични заболявания, а след това до края на 88-годишния си живот популяризира своя опит.

Използваното от Лидия Ковачева гладолечение  като метод й позволява не само да живее още 50 г., след като лекарите я отписват още на 30 г., но и да помага на други хора. Наричат я „народна лечителка”, „жената с белия ореол”, „модерната светица”. И тя наистина се превръща в истински лечител, придобивайки диагностичен усет за страданията на пациентите, след като първо експериментира методи на лечебен глад във времето на младостта си, когато те са иновационни.

Как спасението ражда лечителката Лидия Ковачева

Родена в Киев през 1914 г., Лидия Ковачева живее първо във Видин. Баща й, д-р Цухлев, е мобилизиран в Първата световна война и загива в нея. Лидия и сестра й завършват гимназия и след това се преселват в София с майка си.

В столицата Лидия учи в Художествената академия и се омъжва за колегата си художник Георги Ковачев. Двамата имат син Николай, а по-късно, през 1955 г., се развеждат.

Когато е на 30 г., Лидия Ковачева се разболява от туберкулоза – често срещано заболяване във времена на военна оскъдица. В продължение на 10 г. тя прекарва много време в ходене по лекарски кабинети, различни диспансери и много санаториуми. Но няма никакъв ефект от лечението. Белодробната туберкулоза става двустранна, появява се и цироза на черния дроб и всички придружени от тежка депресия. Към нея се прибавя и наднормено тегло и подпухналост на тялото. Прогнозите на лекуващия лекар са отчайващи – че ще живее само още няколко месеца.

Този критичен момент в живота на Лидия Ковачева я кара започне да учи какво представляват принципите на гладолечението. По това време в България няма занимаващ се с това лекар специалист. Лидия Ковачева се запознава с трудовете на проф. Юрий Николаев, Шелтън, Веерланд, Залманов, Брег и др. Нейното заключение е, че човешкият организъм може да се възстанови и да се самолекува. Прилагайки метода на проф. Николаев върху себе си, престава да се храни по 3 или по 5 дни. И макар че й липсва достатъчно информация, щом спира да консумира месо, веднага спада температурата й. След 1 г. туберкулозата изчезва, а след това и цирозата.

Лидия Ковачева
Лидия Ковачева – лечителката, която ни остави важно наследство

Изпробваната от Лидия Ковачева диета я спасява и тя до края на живота си не хапва месо и продължава да спазва хранителните си навици. Закуската й се състои само от плодове и орехи, за обяд се храни с черен хляб – само две филийки и няколко маслини, а вечер си приготвя салата и консумира заедно с филия черен хляб и варен картоф. Това е храната й и тя не помисля за друга.

Може би затова дори и след 80-тата си годишнина изглежда по-млада поне с 15 г. Познатите й казват, че прелива от енергия. Сама се грижи за апартамента си, след като синът й умира, а внуците й са в САЩ и няма кой да й помогне. Докато нейните съученички, поне повечето, са болни или обездвижени, тя обикаля града пеш. За виталността й помага и предпочитаното от нея общуване с по-млади хора, а не с нейните набори.

Лечение с глад – „безболезнено, неагресивно и с ласка”

Започнала да живее в хармония с природата на 40 г., Лидия Ковачева се справя с всичките си заболявания. Системата й за лечебен глад, с която се излекува, помага и до днес на много хора. Тя включва хранене предимно с плодове, билков чай и ястия със зеленчуци и зърнени култури. Този тип диета помага за саморегулирането на физиологичните процеси и самопречистването на организма без гладуване и използване на лаксативи или клизми. Плодовете са основен компонент при разтоварващата диета като естествени почистващи средства.

Терапевтичното лечение по метода на Лидия Ковачева се прави за 20 дни, като препоръките на лечителката е при тежко състояние или излишни килограми да бъде провеждано през 2 месеца до пълно възстановяване.

За всеки ден от гладолечението са необходими до 800 г плодове и чай, който може да се овкуси с мед и лимон. Важно е да се консумират през 2 часа за предотвратяване на нежелана ферментация. 

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

Ако през първите дни се изпитват хронични болки, това означава начало на пречистване. Симптоми като обложен език, главоболие и кожни екземи са знак за пречистване. На 5-7 ден състоянието се подобрява и ако е имало влошаване на налично хронично заболяване в първите дни, то отминава.

По време на лечебното гладуване се забелязва подобрение на съня, изчистване на кожата, студените крайници нормализират кръвообращението си, подобрява се перисталтиката на червата и теглото се нормализира.

На 8-ия ден от гладолечението става разграждане на токсините, а след 15-16-ия се обновяват очите и ушите. Затова са нужни 20 дни, за да може тялото да пречисти всички вредни натрупвания от различни органи.

Лидия Ковачева
Лидия Ковачева е вярвала, че гладът лекува

Според Лидия Ковачева захранване трябва да се направи постепенно, за да се избегне постигането на обратен ефект.

Практикуващите природолечението по този метод казват, че то помага на организма да се възстанови, независимо за каква болест става дума. По думите на Лидия Ковачева рак в последен стадий не може да се повлияе, макар че може да настъпи подобрение.

В написаните от Лидия Ковачева книги тя разкрива подробно системата си на здравословно гладуване и дава съвети за природосъобразен начин на живот. „Гладът – приятел и лекарство”, „Дишане, хранене, здраве”, „Дълголетието” са популярни и днес, вече 20 г. след смъртта на българската природолечителка. Жената, на която лекарите дават 2-3 месеца живот, доказва на себе си и на много други хора как с лечебен глад тялото ни може да се излекува и подмлади.

Още приживе Лидия Ковачева има много последователи, сред които и докторите Георги Гайдурков, Людмила Емилова, Вергиния Георгиева и др. Те, както други привърженици на здравословния начин на живот като Нешка Робева, Юри Ангелов, Къци Вапцаров и др., стават герои на филма „Лидия Ковачева – между мита и науката” на режисьора Стилиян Иванов, който той посвещава на 100-годишнината от рождението на лечителката. И авторът на лентата, и героите му са получили изцеление след срещата си с Лидия Ковачева и прилагане на метода. Всички те и много други като тях са привлечени от вътрешната й сила на човек, който е преодолял смъртта.

„Има ли целеустременост – всичко се преодолява”, казва неведнъж природолечителката Лидия Ковачева, като добавя, че изцелението ни всъщност се случва тогава, когато се върнем „по пътя назад, към природата”. И ако успеем да го направим, ще бъдем здрави, ще се радваме на живота и ще живеем по-дълго.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *