ЗДРАВЕ

Никога не купувайте нарязан хляб! Ето защо

Все повече хора предпочитат да купуват нарязан хляб от магазините. Причината е много проста – той е по-удобен за използване, тъй като вече е нарязан и ние няма нужда да се занимаваме с това. Звучи като наистина добра сделка, нали?

Не така обаче мисли известната диетоложка д-р Олга Алемайкина, която съветва всички свои пациенти да избягват напълно закупуването на предварително нарязан хляб.

Тя посочва, че преди всичко този продукт не представлява нищо по-различно от маркетингов трик. Хората обичат да купуват неща, които ги улесняват. В никакъв случай обаче нарязаният хляб не е по-добър, да не говорим и за това, че е малко по-скъп.

Съветът на „Хубава Жена“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

По-важното обаче е друго, посочва д-р Алемайкина. Тя казва, че този вид хляб се разваля по-бързо, тъй като при неговото нарязване се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това, самите филийки се обработват с консерванти от страна на търговците. Тези консерванти са на базата на аскорбинова киселина и етилов алкохол. Така излиза, че този хляб практически представлява „консервиран продукт“, което увеличава рисковете за здравето.

Има и друг фактор, който прави нарязания хляб лоша идея. Когато хлябът се реже в такива промишлени количества, ножовете на оборудването са намазани с масло, за да не се слепват филийките и да изглеждат възможно най-спретнати. По този начин обаче хлябът става още по-вреден.

Прочетете още: НАЙ-БЪРЗАТА И ЛЕСНА ПИЦА ОТ СТАР ХЛЯБ (РЕЦЕПТА)

Изводът е, че е по-добре да купувате от добрия стар хляб, приготвен в пекарна. Също така, експертите съветват хлябът да се съхранява в хартия или да бъде увиван в кърпа. По този начин се предотвратява неговото плесенясване, а и самият хляб остава по-мек за по-продължително време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *