ЗДРАВЕ

Д-р Гайдурков съветва какво да ядем, за да се предпазим от рак

Д-р Георги Гайдурков е популярен специалист по здравословно хранене, помогнал на хиляди хора да коригират подхода си към храната и да бъдат по-здрави. Той е на мнение, че определен тип храни могат да доведат до появата на ракови заболявания и обратното – избягването на тези храни може да действа като превенция на онкологичните болести.

Разбира се, храненето не е единственият „стимул“ да се появи ракът. Известно е, че наличието на силен стрес също „отключва“ онкологичните заболявания, поради което се препоръчва да избягваме ситуации, които водят до подобен тип душевно напрежение.

Д-р Гайдурков обаче казва друго важно нещо, което е хубаво да се запомни – има определени храни, които съдържат конкретни химически съединения, които могат да „поканят“ рака в тялото ни.

Какво причинява рака?

Още преди време известен и уважаван биохимик изследва причините за появата на раковите заболявания. В своето изследване той казва, че ракът не е нищо по-различно от киселинност в организма, където се срещат клетки, хранещи се чрез ферментация. Иначе казано, ракът лесно се задържа, когато има киселинна среда. Стресът е един от факторите, който води до появата на подобна опасна за нас киселинност.

Това обаче важи и за преработените храни, които не са никак добри за нас, подсеща ни д-р Гайдурков. Те също съдействат за образуването на т.нар. „кисела тъкан“. Лекарят е категоричен, че подобни храни са колбасите, месата и млечните продукти, освен ако не сме си ги приготвили „домашно“ и не сме сигурни, че няма никаква химия и отрова в тях. Д-р Гайдурков казва, че този тип вредни храни, особено купените от магазина, съдържат в себе си твърде много канцероген. Той премахва кислорода в кръвта ни и дава предпоставка за развитие на рака. Желателно е да махнем от менюто си и излишни вредни храни като чипса, например – той се пържи с вече прегоряла и престояла мазнина, което е наистина вредно за организма ни.

Съветът на „Хубава Жена“: Ако имате нужда да подобрите здравето си с истински и качествени натурални чайове, последвайте линка и разгледайте изкушаващите предложения на Vital Concept.

Какво ни съветва д-р Гайдурков по отношение на храненето?

Докторът съветва да подпомогнем диетата си със смутита, например – приготвени от свежи зеленчуци. Идеи за такива са изцедени сокове от морков, допълнени с продукти като спанак, копър, магданоз, босилек и целина. Обърнете внимание и на плодове, които са богати на антиоксиданти – те могат да ни предпазят от оксидативен стрес, подчертава д-р Гайдурков. Примери за такива са касис, френско грозде, къпини, черници и арония. Докторът съветва дневното ни меню да съдържа най-вече плодове, зеленчуци и сурови ядки – наблегнете на кайсиевите и бадемите.

Сред зеленчуците докторът отличава продукти като цвекло и нисък бъз, а защита срещу рака предлагат гъбите кладница. Зелевите продукти са наистина полезни – броколи, карфиол и брюкселско зеле.

Георги Гайдурков
Д-р Георги Гайдурков съветва как да се пазим от рака

Не забравяйте и бобовите култури

В днешно време някои хора подценяват бобените храни, а наистина не трябва. Отлични примери за такива са нахут, леща, боб и грах. Те са много богати на фибри и спомагат да пречистим дебелото си черво.

Хапва ви се месо? Желателно е да го консумирате със зеленчуци, които спомагат за пречистване на стомаха. Д-р Гайдурков съветва да се откажете от хляба от магазина, защото той съдържа твърде много вредни за организма елементи. Вместо това, опитайте да си направите домашен хляб. Може и да го замистите успешно с варива – елда, овес, ориз, царевица или жито. Избягвайте продуктите от брашно.

Внимавайте със сладкото

Д-р Гайдурков ни съветва да се откажем от приема на сладки изделия – торти, пасти и т.н. Освен ако не са домашни, разбира се – и можете да контролирате съставките в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *