ЗДРАВЕ

5 съвета за превъзмогване на депресията

Депресията е болест, която остава мистерия за повечето хора и не се възприема с нужното разбиране. Според учените се касае за нарушаване на химическото равновесие в мозъка. Заболяването е обстойно проучено и проблемът не се състои в диагностицирането, а в лечението. И по-точно в предписването на най-подходящите медикаменти за конкретния пациент.

Лекарствата по лекарска рецепта помагат, но те няма да ви излекуват завинаги, а само ще ви накарат да почувствате някакво облекчение на симптомите, защото тушират последиците, а не първопричината. Това не означава, че те нямат стойност, но са решение на проблема донякъде. Отделно, че имат нежелани странични ефекти за организма. Вземайте редовно хапчетата, предписани ви от лекаря, но също така се опитайте да си помогнете сами. Съществуват начини за контриране на депресията по естествен път.

В началото и в края на зимния сезон депресивните състояния особено се обострят. Ето 5 начина да преборим депресията и да се почувстваме отново щастливи:

Танцувайте

Това казват от Департамента по невробиология от Харвардския университет: „Колко от тези, които танцуват по балове или вкъщи за добра линия, си дават сметка, че правят нещо позитивно и за своя мозък? Танцуването има такъв полезен ефект върху него, че сега успешно се използва за хората, засегнати от Паркинсон.

Правете гимнастика

Гимнастическите упражнения подпомагат мозъка по много начини. Преди всичко те стимулират сърцето, което на свой ред изтласква повече кръв към мозъка. Кръвният поток е важен елемент за когнитивното здраве. Упражненията освобождават ендорфин, който е мощен антистресов хормон. Например аеробиката допринася за увеличаването на новите мозъчни клетки.

Пътувайте

Пътуването може би е по-трудно осъществимо, защото изисква време. Да коригираме обаче представата си за пътуване! Не е необходимо да хващате полет за някъде, да резервирате скъпи хотели или да организирате кой знае какъв транспорт. Просто се отдалечете от вашето обичайно местоживеене – важното е да си осигурите някакво разнообразие. Вероятно има прекрасни места, не  толкова далеч от вас.

Променете стила си на живот

Витаминозната терапия със силна концентрация на витамин В осъществявайте под наблюдението на лекар.

Ограничете консумацията на захар и яжте по-малко от преработените храни.

Правете медитация и упражнения с дълбоки вдишвания.

Запитайте се какво ще ви направи щастливи

Още веднъж, разберете, че депресията е нарушение на неврохимичното равновесие и изисква медикаментозно лечение, спокойствие, търпение, постоянство и полагане на усилия за нейното превъзмогване. Това е болест, трудна за управление в някои моменти и всеки засегнат от нея се справя по свой начин.

Но може би щастието се намира другаде? Излизайте с приятели, разхождайте се сред природата, за да повдигнете настроението си. Гответе любимите си ястия. Гледайте сами да си доставяте някаква радост! Всички тези неща ще повлияят за излизането ви от мъчителното състояние и ще ви накарат да видите бъдещето в по-добра светлина.

Източник: Overblog

Превод от френски: Гана Василева

One thought on “5 съвета за превъзмогване на депресията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *