ЗДРАВЕ

Обикновен кръвен тест може да открие рак на белите дробове

Метод, чрез който ракът на белите дробове да бъде открит с кръвен тест, е най-новата разработка на британски учени. Клиничните проучвания показват, че тестът на ЕarlyСDT успява да установи наличието на онкологичното заболяване в организма, много преди да настъпят действителните прояви на симптомите.

Това се дължи на факта, че ЕarlyCDT следи за наличието на седем антитела, които представляват протеини на имунната система и защитават организма от ракови заболявания. При разболяване те присъстват в кръвта, но тумурите са все още малки и не могат да се видят на ренген или компютърен томограф.

Установе е, че, за да бъдат регистрирани злокачествените образувания, трябва да имат размер повече от 8 мм.

Изследването е обхванало над 12 000 пристрастени пушачи.

Това, което прави този тест революционен, е възможността му да открива наченки на заболяването още в първите етапи от проявата му. С негова помощ се установява наличието на тумор в белия дроб на пациените, още в самото начало, на тяхното диагностициране.

Откритието е от изключително значение за просперитета на съвременната медицина. Причината се изразява в това, че както при повечето случаи на онкологични заболявания, така и при ракът на белия дроб, в началото липсва ясно изразена симпотматика. Според лекарите, пациентите се обръщат към тях за помощ, в момент, когато развитието на болестта е напреднало и практически са изчерпани вариантите за провеждане на успешно лечение.

Ето защо, чрез ЕarlyCDT, пред медицината се открива една нова възможност. Специалистите ще могат установяват заболяването още в неговия начален стадий и така да допринесат за повишаване на броя на излекувани пациенти с до 90 процента.

Ракът на белия дроб е едно от най-разпространенените онколоогични заболявания, както предвид честота на случаите – 2,1 милиона установени нови  случаи за 2018 г., така и относно смъртността, която само за 2018 г. е 1,8  милиона починали души.

Характерно за него, е това, че в началото болестта протича без симптоми, което съществено затруднява ранната диагностика и лечение. Едва в по-късен етап, започват неразположенията на пациентите, които се характеризират с хронична умора, загуба на тегло и температура, а в последствие те се оплакват от болка в гърдите и кашлица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *