ДОМАКИНСТВО

Как да почистим дома си само с 3 съставки?

Случвало ли ви се е да давате много пари за различни скъпи препарати и пак да не виждате резултатите, които искате? Днес ви предлагаме да се запътите към кухнята, където ще откриете всичко, което ви е необходимо, за да накарате дома си да заблести. Лесно и бързо, с 3 съставки, които се намират във всеки дом, ще постигнете учудващо добри резултати. 

Ще ви трябват – оцет, сода бикарбонат и лимон. Това е всичко.

Микровълнова фурна 

За да изчистите микровълновата фурна и да се отървете от миризмата на храна и всички мръсотии, които са вътре, ще ви трябват – вода, лимон и оцет. В купа, пълна с вода, сложете малко оцет и сок от лимон. След това настройте таймера на микровълновата за около 3-5 минути и изчакайте. След като времето изтече всички нечистотии отвътре са се размекнали и се почистват изключително лесно. Накрая ще ви трябва само една кърпа, с която да избършете.

Дървена дъска за рязане

Дъските за рязане са наш верен помощник в кухнята почти всеки ден, но често остават недобре почистени и ни се налага да ги сменяме доста често. Добре е да ги почиствате от време на време, като отново ще ви трябват минимум съставки и усилия. Вземете един лимон и го срежете на две. Сложете сода бикарбонат върху едната половина и разтъркайте добре дъската за рязане. Комбинацията от двете съставки ще помогне да се отстранят всички замърсявания, които са се наслоявали. По желание след това може да намажете повърхността на дъската с малко зехтин, за да подхрани дървото.

Кош за боклук

Въпреки че слагаме торби в коша за боклук, неприятните миризми попиват и остават, дори след като изхвърлим торбата с отпадъци. Пробвайте следващия път преди да сложите торба да напръскате вътрешността на коша с разтвор от оцет (при възможност ябълков) и вода. Изчакайте малко и забършете. Повтаряйте всеки път, преди да сложите нова торба и ще се отървете от неприятните миризми.

Мивка

Независимо дали става въпрос за кухненската мивка, или тази в банята, почистването отново може да стане бързо и лесно. Полейте добре с оцет и поръсете отгоре със сода бикарбонат. След това с половин лимон минете цялата повърхност като разтърквате. Тази комбинация разтваря много добре всички мръсотии и почиства перфектно. Може да си помогнете със стара четка за зъби, за местата, които имат нужда от по-голяма прецизност. Накрая минете с вода и ще откриете една по-блестяща и чиста мивка.

Кана за вода или кафемашина

Старайте се да почиствате уредите, които използвате ежедневно поне веднъж на седмица. С този трик това не би ви представлявало проблем и винаги ще се радвате на чисти кухненски пособия. Сложете вода, повече оцет и сок от лимон и включете, за да може сместа да заври. След това изсипете течността и измийте добре каната или кафемашината. Сипете чиста вода и отново сложете да заври, за да сте сигурни, че няма остатъци от оцета. 

Стъклени повърхности

За всички огледала, прозорци или дори душ кабината има един универсален домашен препарат, който може да използвате. Смесете в спрей бутилка вода, сок от лимон и оцет. Напръскайте желаната повърхност и попийте с кърпа. Ако има по-сериозно замърсявания сложете повече оцет в сместа.

Петна по килима 

Преди да изхвърлите любимия килим, защото сте го изцапали,  пробвайте да се справите с подръчни средства. Смесете малко оцет и сода бикарбонат и разтъркайте мястото на петното. Когато сместа изсъхне, отстранете с влажна кърпа или с прахосмукачка. Имайте предвид, че този метод не се препоръчва при по-фини или специфични материи.

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *