Как да си направим домашен ябълков оцет
Оцетът е изключително полезен. Използва се както в кулинарията, така и за профилактика на много заболявания. Може да се използва при инфекции, понеже укрепва имунната система. Всички знаем, че с помощта на оцета по-лесно се справяме с високата температура. Освен това той се приема от хората, които желаят да намалят теглото си. Приемът на оцет подпомага храносмилателната система и помага за намаляване на кръвната захар.
Оцетът се употребява и външно. Повечето хора знаят, че при ухапване от комар намазването с оцет е ефикасно. Освен това той може да се използва за лечение на акне. Избелването на зъбите става по-лесно чрез намазването им с оцет. Той се използва и при болни гърло. В чаша топла вода сложете 1 ч.л. оцет и малко мед и направете гаргара. Оцетът носи ползи и за косата. Изплакването с вода, в която е разтворено малко количество оцет, е много ефективно при мазна и замърсена коса.
Оцетът е широко употребяван и в кулинарията. Той се използва в много салати и ястия.
Когато оцетът е домашно приготвен, можем да сме сигурни за полезните му действия. Оцетът, който се продава в магазините, често съдържа добавки, които развалят качествата му.
По какво се различава натуралният оцет?
Ако на дъното има натрупан слой вещества, това означава, че оцетът е натурален и няма вредни добавки, които да развалят качествата му. Натрупаната маса по дъното съдържа ензими, които му придават присъщите му лечебни свойства.
Как да направим ябълков оцет в домашни условия?
Рецептата за направата на домашен оцет е изключително лесна. По възможност винаги предпочитайте употребата на домашно приготвен оцет. Така ще сте сигурни в полезните му качества.
Необходими продукти:
6 ябълки
2 с.л. оцет с част от утайката
2 с.л. захар
буркан от два литра
марли
Ябълките се измиват и се нарязват на 12 части. Слагат се в буркана и престояват, докато покафенеят. След това се слага захарта и оцетът. Покрийте буркана с марли и залейте с гореща вода до нивото на ябълките. Увийте съда с ластик, за да бъде плътно покрит. Бурканът трябва да престои на тъмно и хладно място в рамките на две седмици. Разбърквайте сместа всекидневно. След изтичане на указания срок течността се прецежда и се слага в друг буркан или бутилка. Съдът с готовия оцет се съхранява в хладилник.
По статията работи: Катя Благоева
Pingback: Как да се погрижим за овошките през август? - Fermerite.com