Как да си направим домашен ябълков оцет

Оцетът е изключително полезен. Използва се както в кулинарията, така и за профилактика на много заболявания. Може да се използва при инфекции, понеже укрепва имунната система. Всички знаем, че с помощта на оцета по-лесно се справяме с високата температура. Освен това той се приема от хората, които желаят да намалят теглото си. Приемът на оцет подпомага храносмилателната система и помага за намаляване на кръвната захар.

Оцетът се употребява и външно. Повечето хора знаят, че при ухапване от комар намазването с оцет е ефикасно. Освен това той може да се използва за лечение на акне. Избелването на зъбите става по-лесно чрез намазването им с оцет. Той се използва и при болни гърло. В чаша топла вода сложете 1 ч.л. оцет и малко мед и направете гаргара. Оцетът носи ползи и за косата. Изплакването с вода, в която е разтворено малко количество оцет, е много ефективно при мазна и замърсена коса.

Оцетът е широко употребяван и в кулинарията. Той се използва в много салати и ястия.

Когато оцетът е домашно приготвен, можем да сме сигурни за полезните му действия. Оцетът, който се продава в магазините, често съдържа добавки, които развалят качествата му.

По какво се различава натуралният оцет?

Ако на дъното има натрупан слой вещества, това означава, че оцетът е натурален и няма вредни добавки, които да развалят качествата му. Натрупаната маса по дъното съдържа ензими, които му придават присъщите му лечебни свойства.

Как да направим ябълков оцет в домашни условия?

Рецептата за направата на домашен оцет е изключително лесна. По възможност винаги предпочитайте употребата на домашно приготвен оцет. Така ще сте сигурни в полезните му качества.

Необходими продукти:

6 ябълки

2 с.л. оцет с част от утайката

2 с.л. захар

буркан от два литра

марли

Ябълките се измиват и се нарязват на 12 части. Слагат се в буркана и престояват, докато покафенеят. След това се слага захарта и оцетът. Покрийте буркана с марли и залейте с гореща вода до нивото на ябълките. Увийте съда с ластик, за да бъде плътно покрит. Бурканът трябва да престои на тъмно и хладно място в рамките на две седмици. Разбърквайте сместа всекидневно. След изтичане на указания срок течността се прецежда и се слага в друг буркан или бутилка. Съдът с готовия оцет се съхранява в хладилник.

По статията работи: Катя Благоева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *