Ползите от вода с лимон – мит или реалност?

Дори и тези, които много-много не си падат по здравословния начин на живот, вероятно знаят, че приетата сутрин на гладно вода с лимонов сок е много полезна. Но защо за толкова много хора този ритуал е станал задължителен елемент от тяхното ежедневие? Отговорът е прост – постоянно се пише и говори, че напитката забързва метаболизма и допринася за по-бързото отслабване. Отвсякъде валят съвети – ако искате да свалите килограми, не бива да пропускате този сутрешен ритуал. Приетата веднага след събуждането ни вода с лимонов сок зарежда тялото с енергия, подпомага разсънването и е чудесен старт на новия, изпълнен с предизвикателства ден. И още много други, подобни на тези твърдения.

Вярно ли е това или просто е поредният мит?

Всички тези препоръки, включително и твърденията, че водата с лимон засища и предпазва от преяждане, за съжаление, са отхвърлени от експертите.

вода с лимон
Ползите от консумацията на вода с лимон са силно преувеличени, за съжаление

Американката Алиса Рамзи, която е екс говорителката на „Академия по храненето и диетите“ е категорична, че пиенето на всяка сутрин на лимонов сок, разреден с вода няма да помогне в борбата с наднорменото тегло. Не и сама по себе си. Единственият положителен ефект, свързан с отслабването е, че ако човек по принцип е свикнал да приема сутрин напитки, които съдържат захар или други висококалорични продукти и те бъдат заменени от вода с лимон, това ще се отрази добре на енергийния баланс.

Експертката Бриджит Зетлин, която има компания за производство на здравословни храни, пък допълва, че за да постигнете такъв ефект, може да заложите и само на вода, без да добавяте лимонов сок. И обяснява, че понякога организмът ни се нуждае просто от вода, което погрешно се интерпретира от мозъка като глад. В такъв случай излиза, че щом ни се прииска да хапнем нещо, е по-добре първо да изпием чаша вода, за да видим дали наистина сме гладни или тялото ни се нуждае просто от течности. А в случай, че ни се иска да подобрим и разнообразим малко вкуса, винаги можем да добавим и малко лимонов сок за повече свежест!

One thought on “Ползите от вода с лимон – мит или реалност?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *