ДОМАКИНСТВО

Как да се погрижим за стария килим?

Килимът е едно от нещата, които не всеки ден купуваме, а ползваме с години. С времето той избелява на места, търли се, сдобива се с петна тук и там, които ни дразнят.

Ако искаме да удължим живота му, един от триковете е често да го преобръщаме и да сменяме местата му. Така ще запазим цвета навсякъде равномерен, а иначе рискуваме около креслата и фотьойлите той да се отърли, да избелее, а под масата да си остане като чисто нов.

Хубаво е килимите да се перат поне 2 пъти на година и да се тупат най-малко веднъж в месеца. Според това дали всеки ден обитаваме стаята, или по-рядко влизаме в нея, зависи и почистването му с прахосмукачката. Килима, върху който стъпваме всеки ден, би трябвало да почистваме ежедневно или най-малко 2 – 3 пъти седмично.

В супермаркетите се продава богат арсенал от препарати за почистване на килими. След покупката е нужно първо да изпробваме средството върху незабележим участък. Ако няма опасност за цветовете му, нанасяме препарата равномерно върху целия килим и обработваме с влажна гъба. След изсъхването му минаваме с прахосмукачката.

Когато решим да прогоним неприятната миризма, впила се в материята, можем да направим това, като посипем килима със сода бикарбонат. Изчакваме половин час и тогава го минаваме с прахосмукачката. Неприятната миризма, натрупана от месеци, бързо изчезва.

След изтупване на килима е добре той да постои по-дълго на открито, под пряката слънчева светлина, за да се проветри и да измрат бактериите, полепнали по него. Нека повиси на терасата или на телта в двора няколко часа.

Дори да имаме възможност често да сменяме килимите вкъщи, купувайки си нови, ако не ги пазим и не се грижим за тях, те бързо овехтяват, а също предизвикват потиснато настроение, чувство за хаос и безредие, говорят за ниска хигиена. А чистият и поддържан килим допринася за приятната атмосфера в дома и създава усещане за комфорт, топлина и уют.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *