ЗДРАВЕ

Симптоми за проблеми със сърцето и как да се грижим за него

Проблеми със сърцето – никой не иска да ги има, но понякога те просто „пристигат“ при нас.

В забързаното ежедневие, което всеки един от нас има, често пропускаме прегледа при лекаря ни, освен ако не стане много наложително. За наш късмет обаче тялото ни е програмирано така, че да ни дава сигнали, когато нещо не е наред с него. Ние само трябва да го слушаме. 

Сърцето е най-важният орган, който оказва влияние за правилното функциониране на цялото ни тяло. В следващите редове ще ви покажем за какви промени трябва да следите във вашия организъм и как правилно да се грижите за него.

Симптоми

Болки в гърдите

Този симптом може да е предизвикан от различни фактори. При силна тревожност и притеснение много хора казват, че ги болят гърдите. Наблюдавайте за нестихваща болка и чувство за тежест, придружено със свиване на сърцето. При наличието на тези симптоми потърсете помощ при специалист.

Аритмия

Може би най-лесно отличимия знак, че сърцето ни не работи както трябва. Когато всичко функционира нормално, често игнорираме как изобщо работят нашите органи и затова евентуално настъпила промяна е лесна за усещане. Следете за твърде бавно или твърде силно биене на сърцето. Ако се случва често, посетете лекар.

Подути ходила

Ако се разхождате много или хапвате повече солена храна, е напълно възможно това да е причината за подутите ви ходила. Но ако забележите, че те не се възстановяват до няколко дни, е възможно да е свързано с неправилно работене на сърцето ви.

Затруднение с дишането

Освен ако не сте започнали нова физическа активност наскоро, затрудненото дишане и задъхване не трябва да са част от вашето ежедневие.  

Сексуални проблеми

Често пренебрегван симптом, особено при мъжете. Проучванията показват, че именно той е най-ясният признак за проблеми със сърцето. Забелязва се най-вече при пациенти между 40-50 години.

Болки във врата

Болките във врата са доста подценяван симптом и много често остава игнориран. Хората го отдават на неправилна поза или заради физическите им активностти. Можете да различите обикновената болка и тази, свързана със сърцето, по това дали тя се разпространява по раменете и дали минава, след като сте приложили някакъв вид лечение, например гел-крем. Ако усещате дискомфорт и в раменете и болката не минава, най-вероятно проблемът идва от сърцето ви.

Болки в челюстта и ушите

Лекарите започнаха да отдават все повече внимание на този симптом, след като са забелязали неговата поява при пациенти, непосредствено преди да започнат сърдечните им проблеми. Болката може да започне от устата и да се придвижи нагоре чак до ушите. Можете да отличите тази болка от останалите, причинени от проблем със ставите,  ако усещате дискомфорт по цялото си лице. 

Силна отпадналост

Независимо от това какъв график имате и начина ви на живот, не е нормално постоянно да се чувствате отпаднали и замаяни. Това може да е знак, че кръвта ви не циркулира правилно и не достига до всичките ви органи, включително и сърцето.

Следваща страница >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *