КРАСИВА

Зехтин – здравословни, козметични и други ползи

Известен факт е, че зехтинът е изключително полезен. Предимно се използва в ястията, но може да се срещне и в козметичните продукти. Всички знаем за неговите полезни свойства за организма. Зехтинът намалява високото кръвно налягане, холестерола, помага при язви и гастрит и има антираково действие. Пиенето на 1 с. л. зехтин дневно носи много ползи за здравето. Освен че помага за поддържане на доброто здравословно състояние, той може да бъде използван за козметични процедури и много други неща. Ето и по какъв друг начин можете да го използвате:

1. Скраб със захар и зехтин

Може да използвате зехтина в съчетание със захар. Тази смес ще ексфолира и овлажни Вашата кожа. След тази процедура тя ще бъде по-мека и гладка. През зимата кожата е по-изсушена и този ексфолиант ще помогне за нейното хидратиране.

2. Овлажнител за суха кожа

Ако кожата на ръцете или краката Ви е напукана и суха, мазането й със зехтин ще я овлажни. Втривайте малко количество зехтин в кожата на ръцете и краката и скоро ще усетите неговото положително действие.

3. Маска за суха и изтощена коса

Ако косата Ви е изтощена и суха, втривайте в нея зехтин. Неговото полезно действие за косата е известно от много отдавна. Зехтинът ще подхрани и заздрави косите Ви, затова не се притеснявайте от омазняване.

4. Полезно действие за животните

Зехтинът може да бъде използван и от домашните Ви любимци. Употребата на една или две ч. л. зехтин на ден ще предотврати натрупването на топки от косми в корема на котката.

5. Отпуска циповете на дрехите

Мазането със зехтин ще отпусне стегнатите или заяждащи ципове. Ако имате такъв проблем, намажете ципа с малко количество зехтин и той се оправи.

6.Почиства грима

Зехтинът перфектно ще премахне Вашия грим. Сложете малко количество зехтин върху тампон и почистете грима. Измийте лицето си и подсушете с кърпа.

зехтин
Зехтинът има купища ползи и при грижата за красотата ни

7. Полезен при слънчево изгаряне

Зехтинът може да се използва също при слънчево изгаряне на кожата. Той ще премахне червенината и ще подхрани сухата и изгоряла кожа.

8. Помага при пърхот и раздразнение на скалпа

Друго приложение на зехтина е при пърхот. Помага също при сух и раздразнен скалп на косата. Зехтинът е чудесна алтернатива на балсама за коса. Той подхранва и балансира pH на скалпа.

9. Заличава драскотините

Драскотините по дървените мебели стават незабележими, ако се намажат със зехтин. Вземете памучна кърпа и я напиете с малко зехтин. Мебелите ще придобият съвсем нов вид, а следите от драскотини ще изчезнат.

10. Премахва себума

Зехтинът може да се използва и като маска за лице. Той почиства кожата, какво премахва излишния себум и мазнини по кожата. Втрийте малко зехтин в кожата на лицето си. След това го измийте с чиста вода и подсушете.

Автор: Катя Благоева

3 thoughts on “Зехтин – здравословни, козметични и други ползи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *